Jos De Vuyst Stow Jos De Vuyst Stow

Stow ziet investering in de VS als een godsgeschenk

DOTTENIJS - Trump en zijn invoerquota: het is niet allemaal kommer en kwel. De Vlaamse rekkenbouwer Stow en dochteronderneming Movu (robots) zien Amerika nu als een belangrijke groeimarkt. "Onze recente  beslissing om in de VS een fabriek te bouwen, blijkt nu een godsgeschenk", zegt CEO Jos De Vuyst in De Standaard. "Ook al zijn er onzekerheden. Er zijn nu containers onderweg naar de VS en niemand weet hoeveel heffingen we daarop zullen moeten betalen. 10 of 20 procent? No idea."

foto: archief Stow 

Stow – enkele jaren terug nog ‘Onderneming van het Jaar’ – bouwt een eigen fabriek in de VS. Die beslissing werd al anderhalf jaar terug genomen. CEO Jos De Vuyst is er altijd van overtuigd geweest dat hij ter plaatse een fabriek moest openen wilde hij de Amerikaanse markt veroveren.

“Dankzij die fabriek zullen we nu aan de heffingen ontsnappen”, aldus de CEO in een gesprek met De Standaard. “Ik ben eigenlijk voorstander van een gedeeltelijke herlokalisering van industriële productie. Covid heeft ons geleerd hoe ontzettend kwetsbaar we zijn en hoe complex de wereldwijde bevoorradingsketens zijn geworden. Er moet maar één radartje ontbreken, zoals een gestrand schip in de Rode Zee, en de hele keten ligt in de knoop.”

Duur Amerikaans staal

Merkwaardig aan het verhaal is ook dit: Stow zou -zelfs met een heffing van 25 procent op Europese staalproducten (zoals de rekken van het bedrijf), alsnog goedkoper blijven dan de Amerikaanse producten. Om de eenvoudige reden dat de Amerikanen minder staal produceren dan ze nodig hebben en de staalprijs in de VS de voorbije maanden 25 procent duurder is geworden.

De Vuyst zegt in De Standaard nog zeer te spreken te zijn over de mogelijke steun van de Amerikaanse overheden. “Maar of we op die op de oververhitte Amerikaanse arbeidsmarkt ook nog zullen vinden, dat valt nog te bezien”, zegt hij nog.