Vanhoutte Elisabeth

Sustainable stories: Elisabeth Van Houtte wijst de weg richting duurzaamheid in een boek

BRUGGE - De wereld beter en duurzamer maken. Het begint vaak bij je zelf, bij burgers, bedrijven en de overheid. Maar hoe begin je er aan? De Brugse milieu experte Elisabeth Van Houtte (die werkt voor het studiebureau CityD-WES) schreef er daarom een boek over, met voor elke dag een andere tip. 365 adviezen dus.      

Bij Elisabeth Van Houtte zit de belangstelling voor milieu en duurzaamheid er van jongs af aan in. "Met dank aan mijn ouders die altijd al de ecologische toer opgingen", vertelt Elisabeth.

Zelf studeerde ze taal en letterkunde, gevolgd door een master in de economie met een bijkomende specialisatie richting milieuthema's.  Vandaag werkt ze als milieu deskundige ze voor het studiebureau CityD-WES. Haar boek 'Red de Wereld' (uitgegeven bij het Antwerpse Horizon) ging inmiddels al 1.500 maal over de toonbank. "De wereld is veranderd", aldus Elisabeth Van Houtte. "Niemand kan nog om duurzaamheid heen. Het grote verschil met vroeger is dat deze thematiek vroeger leek thuis te horen bij de  wereldverbeteraars, de geitenwollen sokkendragers, zo je wil. Nu is iedereen zich bewust dat er iets moet gebeuren. De overtuiging leeft dat we dringend iets moeten doen. Als de poolkappen smelten, als er meer en meer zomerregens komen of als het begrip klimaatvluchtelingen ingang vindt, dan weet je dat de tijd dringt. Daarbij ligt de verantwoordelijkheid bij elkeen: van burgers over bedrijven tot en met de overheid."

Afval als grondstof

Elisabeth Van Houtte roemt het voorbeeld van veel bedrijven die circulair denken én ook handelen. "In mijn eigen stad (Brugge) wordt werk gemaakt van Brugge Circulaire Hub, om de bedrijven nog meer te sensibiliseren en een platform te creëren waar kan samengewerkt worden en ideeën kunnen uitgewisseld worden", aldus de experte. "Het afval van de ene sector kan vaak dienen als grondstof voor een andere sector. Dit soort voorbeelden verdient navolging.  Binnen ons studiebureau CityD-WES krijgen we vanwege bedrijven ook meer en meer aanvragen in die richting. Het bewijs dat de thematiek leeft."