hogent-textielabo-11

Textielsector en onderwijs investeren in opleiding ’textieltechnoloog’

KORTRIJK, GENT - Hip hip hoera. De kennis van de textielsector wordt nog maar eens aangeschroefd, met dank aan de sector zelf en HOGent, die donderdag de opleiding van textieltechnoloog -een knelpuntberoep- voorstellen. HOGent investeerde eerder ook al fors in een nieuw onderzoeks- en opleidingscentrum voor de bachelors mode- en textieltechnologie. Om de opleiding tot textieltechnoloog, die in Vlaanderen enkel door HOGent wordt aangeboden, nog te versterken, investeert de textielsector nog eens 200.000 euro. Op 20 juni ondertekenen de sector en HOGent de overeenkomst.

De textielsector is hightech en draait rond de sleutelbegrippen duurzaam, eco-design, circulair, biobased, hoogtechnologisch, innovatief en digitaal. En binnen de Vlaamse en Europese economie neemt de productie van textiel nog steeds een belangrijke plaats in. Toch is er vandaag een tekort aan werkkrachten. De beroepen van productieverantwoordelijke, productontwikkelaar, meestergast, ploegleider, technicus, kwaliteitsverantwoordelijke of onderzoekmedewerker behoren tot de knelpuntberoepen.

Met de steun van een sterke onderzoeksgroep investeerde HOGent sinds 2015 maar liefst 1.334.000 euro in het Fashion and Textiles Innovation Lab (kortweg FTI Lab) voor de bachelors mode- en textieltechnologie. De investeringen hadden betrekking op de inrichting van labo's en analyseapparatuur. Het FTI Lab is ondertussen door de Europese Unie erkend als competentiecentrum.

Optimale investering

Om in de opleiding tot textieltechnoloog de evoluties in de sector optimaal te  blijven volgen, dringen zich nu bijkomende investeringen op. De Belgische Federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, Fedustria, en de textielvakbonden komen gezamenlijk met een bedrag van om en bij de 200.000 euro over de brug. De investering omvat een stalen weefgetouw met een werkbreedte van 500 mm en bijbehorend opboomapparaat en sterkinstallatie. Het is belangrijk dat de studenten zelf kunnen ondervinden op de machine wat het resultaat is van de grondstofkeuze, de bindingen en de structuren die ze ontwerpen aan de hand van specifieke CAD-programma’s. Ook de bedrijven zijn welkom om nieuwe projecten uit te testen. Deze nieuwe machine laat toe dat op een tijd- en kostenefficiënte manier te doen, wat onmogelijk is met industriële machines.

Unieke machines

Het FTI Lab beschikt nu al over een paar voor België unieke textielmachines (waarvan je er in heel Europa hooguit vier vindt). Daar komt ook nog een stomer bij om textiel (dat bijvoorbeeld digitaal bedrukt werd met reactieve kleurstoffen) na te behandelen op volle breedte. Ook dit biedt heel wat perspectieven voor designers. Een ander belangrijk aspect binnen de opleiding is colour management. Studenten moeten kwaliteitscontroles kunnen uitvoeren, verfrecepturen kunnen berekenen en verfprocessen kunnen optimaliseren. De investering in een spectrofotometer was dan ook onontbeerlijk. Deze extra investeringen geven duidelijk de waarde aan die de textielsector hecht aan het voortbestaan van de unieke opleiding en het onderzoek binnen de sector.