Nieuws West-Vlaanderen Toeristische bedrijven krijgen nooit geziene injectie

Toeristische bedrijven krijgen nooit geziene injectie

Toeristische bedrijven krijgen nooit geziene injectie

BRUGGE – Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir en Toerisme Vlaanderen lanceerden zopas het Vlaams stimulusprogramma voor toeristische ondernemingen in het kader van het coronavirus, het zogenaamde Levenslijn-initiatief. Levenslijn kwam tot stand op voorstel van Westtoer en diverse West-Vlaamse ondernemers. De Vlaamse Regering trekt hiervoor 30 miljoen euro uit. De Provincie West-Vlaanderen voorziet twee miljoen euro. Ook de stad Brugge werkt mee. Ondernemers kunnen dossiers indienen tot 31 maart.

Logiesondernemingen en private attracties kunnen bij Toerisme Vlaanderen een steunbedrag aanvragen tussen de 5.000 euro en de 200.000 euro. Uniek is de samenwerking met de Provincies die bij het initiatief aansluiten. Hetzelfde mechanisme als bij Vlaanderen speelt : 25 procent is subsidie, 75 procent is een renteloze lening. Volgens Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer, trekt de Provincie West-Vlaanderen daar bovenop nog eens in totaal twee miljoen euro uit voor steun aan kleinschalige toeristische ondernemingen. “Het blijft nodig om onze toeristische ondernemers te steunen in deze moeilijke periode”, zegt ze.

Gezondheid en duurzaamheid centraal                                              

Het Vlaams stimulusprogramma voor toeristische ondernemingen in het kader van het coronavirus wil de toeristische sector meer ademruimte geven. De subsidies maken broodnodige investeringen mogelijk om opnieuw te kunnen starten. Toeristisch logies, jeugdverblijven en toeristische attracties kunnen ondersteuning krijgen op vier vlakken. Men zet vooral in op het covid-proof maken van de ondernemingen. Dit betekent dat ondernemingen kosten kunnen indienen inzake ventilatie, spreiden van de bezoekers, afbakenen van ruimtes en beschermende maatregelen tegen het virus. Een streefdoel van het Levenslijn-initiatief is tevens om vaste kosten zoveel mogelijk te beperken. Dit kan door in te spelen op ecologische duurzaamheid: investeringen in energie- en waterbesparende maatregelen, het aanwenden van hernieuwbare energiebronnen en het beperken van de afvalstroom komen in aanmerking. Belangrijk is ook dat de bedrijven nadenken over hoe ze zich verder kunnen professionaliseren en hoe ze hun e-marketing en digitale promotiekanalen kunnen optimaliseren.

Reizen naar morgen                                                                                               

Projecten worden beoordeeld op de mate waarin ze inspelen op de vier investeringsdomeinen. Ook de meerwaarde van het project voor de onderneming en de toegevoegde waarde voor het lokale draagvlak zijn belangrijke aspecten. Het ingediende project moet dus passen binnen Reizen naar Morgen, de toekomstvisie van Toerisme Vlaanderen.

Het steunbedrag kan variëren van 5.000 tot 200.000 euro en bestaat deels uit een subsidie en deels uit een renteloze lening. Dit betekent een subsidie van 25 procent en een terugbetaling van 75 procent van het steunbedrag in de periode 2024-2026. Voor sociaal- en jeugdtoeristische logies is dit 60 procent. De steun gaat enkel naar bedrijven die financieel gezond waren voor de start van de crisis. Toerisme Vlaanderen brengt vanaf 1 juli 2021 de aanvragers op de hoogte van de goedkeuring of de weigering. De toegekende steun wordt in één schijf uitbetaald binnen de 30 dagen na de beslissingsdatum.

Ook kunststad Brugge doet mee                                                                                                                                                                                                                   

Toerisme Vlaanderen nodigde de vijf Vlaamse kunststeden, waaronder Brugge, uit om deel te nemen aan het Levenslijn-initiatief. Burgemeester Dirk De fauw doet ook zijn duit in het zakje: “Brugge stelt aanvullend op de Vlaamse en provinciale middelen ook nog eens 200.000 euro ter beschikking”, aldus de Brugse burgervader. “We mikken specifiek op kamergebonden logies die in het kader van het impulsprogramma werden  ingediend op de themalijn ecologische duurzaamheid”.

De Brugse schepen van Toerisme Philip Pierins verwijst naar de strategische keuze in de stad: “We zoeken maximaal aansluiting met de toerismestrategie van Brugge die inzet op verduurzaming van de bezoekerseconomie. De steun vanuit de stad Brugge bedraagt maximaal 4.000 euro per aanvrager. Op die manier kunnen we minstens 50 toeristische logies in Brugge ondersteunen”.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.