Vermeersch T definitief

Expert Tom Vandermeersch pleit voor herwaardering van het beroep van syndicus

VEURNE - Als een door de wol geverfde expert in de materie spreekt, kan je maar best luisteren. De in Brugge opgegroeide maar in Veurne geboren Tom Vandermeersch, broer van journalist Peter Vandermeersch en gepokt en gemazeld in de vastgoedsector, pleit voor een op- en herwaardering van het beroep van syndicus. Als management- en directielid met focus op general en commercieel management bouwde Tom Vandermeersch een brede ervaring op in de vastgoedsector en heel specifiek in het beheer van mede-eigendom, zowel binnen de residentiële markt als bij het zorg- en bedrijfsvastgoed. 

De tijd dat de gepensioneerde onderwijzer, ingenieur of verzekeringsmakelaar de gemeenschappelijke delen van een residentie beheerde, ligt inmiddels gelukkig al een heel eind achter ons.

"Het beroep van syndicus is, mede door de alsmaar complexere wetgeving en snel evoluerende technologie en digitalisering, in de loop der jaren binnen de vastgoedsector een echte niche geworden", vindt Tom Vandermeersch. "Een professionele syndicus beschikt over tal van vaardigheden waaronder in eerste instantie empathisch vermogen en een snelle en pro-actieve communicatie. In de loop der jaren zag ik tal van sollicitanten waarbij ik steeds een goed inschatting trachtte te maken van deze twee uiterst belangrijke vaardigheden om het ‘métier’ goed te beheersen. Voorts zijn juridische, financiële, technische, psychologische en vergader technische kennis vanzelfsprekend ook essentieel, maar deze kunnen on-the-job aangeleerd of bijgeschaafd worden."

Meer eisen, andere invulling

Voor Vandermeersch is het vandaag de dag zo klaar als zuiver water: enkel en alleen syndici die zich verder specialiseren in de complexe materie, lees die zie zich uitsluitend (!) met het syndicschap inlaten, zullen op korte termijn overleven. "De mede-eigenaar is terecht veeleisend geworden en duldt amateurisme niet langer", zegt de expert in de materie. "Daarin schuilt trouwens ook een gevaar voor te traditionele vastgoedmakelaars die het volledige scala aan diensten blijven aanbieden zoals verkoop, verhuur, syndic, verzekeringen en rentmeesterschap."

Consolidatie aan de gang

Steeds volgens Vandermeersch is er binnen de syndicusmarkt sinds kort een bijzonder krachtige en snelle consolidatie aan de gang waarbij enkele grote spelers met voldoende kapitaal kleinere kantoren overnemen. Vandermeersch ziet er de voordelen van in. "Zo wordt het beroep van syndicus ook verder geprofessionaliseerd en gedigitaliseerd, zodat er voor de medewerkers veel meer tijd overblijft voor het echte syndicale werk, zoals het zorgvuldig voorbereiden van algemene vergaderingen en het consequent verzorgen van hun uitvoerend mandaat", zegt hij. "Mijn ervaring leert me ook dat niet enkel mede-eigenaars, maar tevens projectontwikkelaars, alsmaar meer op zoek gaan naar een syndicus die een mede-eigendom op een degelijke en professionele wijze kan opstarten en begeleiden. Ik denk hier bijvoorbeeld aan de voor alle betrokken partijen essentiële fase van de oplevering van een residentie."

Mooie roman

Tom Vandermeersch (52) drukte zowel bij regionale als nationale marktbepalende spelers zijn stempel. Dit resulteert in een grondige marktkennis en een bijzonder netwerk van collega's syndici, projectontwikkelaars en andere stakeholders binnen de vastgoedmarkt. Vandaag is hij ook actief als adviseur in de materie.

Zijn cv leest als een mooie roman. Initieel (1990) en nog tijdens zijn legerdienst begon hij kleinschalig met het zelfstandig beheren van 56 appartementen in Brugge. Hij ging er twintig jaar mee door. "Ach, in die tijd mocht iedereen nog syndicus worden", relativeert Vandermeersch zichzelf. Maar de referentielijst die in de loop der jaren volgde, oogt wel indrukwekkend. Zo was hij op vraag van de familie Dossche een tijdlang CEO van Paverko, dat later aan de familie Vanherpe werd verkocht. Daarna volgden nog topmandaten bij Syndicburo.be (onderdeel van de Tieltse groep Vlaemynck) en bij Syncura van de groep VMRE.

Sinds 2020 is hij adviseur bij de gereputeerde Antwerpse groep Gerantis, een specialist in beheersdiensten voor mede-eigendom. Gerantis investeert continu en op een strategische manier in state-of-the-art-technology om complexe processen verregaand te vereenvoudigen. Bruggeling Peter Maenhout, ex GIMV en CEO van private equity speler M80, is als investeerder actief bij Gerantis.