Van De Maele Felix

Trends selecteert slechts één West-Vlaamse kandidaat voor Manager van het Jaar

OOSTENDE - Het zal bij velen wenkbrauwen doen fronsen, maar in de preselectie voor Manager van het Jaar -de jaarlijkse prijs die uitgereikt wordt door het weekblad Trends - zit slechts één West-Vlaming: de jonge Oostendenaar  Felix Van de Maele (36) van het uit Amerika opererende Collibra. Collibra biedt een softwareplatform waarmee grote bedrijven hun databeheer beter kunnen beheren, ordenen en analyseren. Van de Maele wist in het coronajaar aub een slordige 112 miljoen dollar aan vers kapitaal uit de markt te halen, een huzarenstukje.     

De jonge Oostendse ondernemer Felix Van de Maele haalde dit jaar heel wat kapitaal op en slaagde er ook in om Sofina, de holding van de familie Boël, aan boord te halen als aandeelhouder, en dit voor een niet nader genoemd bedrag. Het zou in het geval van Sofina over een inbreng van enkele tientallen miljoenen euro gaan. Eerder wist Van de Maele al grote kleppers binnen te halen, zeg maar grote Amerikaanse fondsen, waaronder zelfs Iconiq Capital, de investeringsvennootschap van ene Mark Zuckerberg. Collibra, dat hoofdzakelijk vanuit de States actief is, heeft een succesrijk softwareplatform ontwikkeld voor het beheer van datastromen.

West-Vlaming en Vlerick-boy Felix Van de Maele is de drijvende kracht achter Collibra, dat in 2008 werd opgericht en inmiddels met eigen kantoren actief is in de VS, België, Frankrijk, Polen en het verre Australië. 650 werknemers zijn deelachtig aan de opgang. Het bedrijf kent al ruim tien jaar een grote groei. Ook dit jaar wordt een sprong voorwaarts verwacht, mogelijks van 120 miljoen dollar naar 170 miljoen dollar. Collibra wordt een waardering toegemeten van 2,3 miljard dollar. Het leverde Van de Maele eind vorig jaar ook al een nominatie op voor de titel Manager van het Jaar, en nu dus opnieuw.

Van de Maele wil zijn bedrijf voorlopig niet naar de beurs brengen, zo liet hij eerder al uitschijnen in de media. De keuze voor de Boël holding is er een van het verstand, zo liet hij verstaan. Sofina heeft een ijzersterke reputatie bij het begeleiden van beloftevolle start-ups, en er is ook de Belgische verankering. Een verklaring voor een niet beursgang lijkt logisch: zolang private participatiemaatschappijen aan de deur kloppen om in het huis binnengelaten te worden, is een beursgang niet meteen vandoen.