Rodenbach boek

Tweehonderd jaar geschiedenis van brouwerij Rodenbach in boekvorm

ROESELARE - Tweehonderd jaar ondernemerschap. Daar tekent brouwerij Rodenbach voor. Tijd dus voor een nieuw boek over de rijke geschiedenis van één van West-Vlaanderens meest traditionele brouwerijen.   

Brouwerij Rodenbach is 200 jaar jong. In 1821 hielden Alexander, Ferdinand Gregoor, Pedro en Amalia Rodenbach de Roeselaarse brouwerij boven de doopvont. Anno 2021 is Rodenbach een wereldreferentie in Vlaams roodbruin bier. Het op-en-top West-Vlaamse Rodenbach is uitgegroeid tot een echte klassieker binnen het Belgisch bierpatrimonium en wordt in binnen- en buitenland geroemd omwille van haar unieke smaak die mede tot stand komt door rijping op één van de 294 legendarische eikenhouten foeders.

Ruim 137 medailles behaald op toonaangevende bierwedstrijden bevestigen de topkwaliteit. Naar aanleiding van deze verjaardag verschijnt daarom het rijkelijk geïllustreerde tweeledig jubileumboek ‘Rodenbach schenkt & schrijft geschiedenis’.

Rijke familie

Het eerste deel van het tweeledig boek focust onder andere op de bieren, de brouwerij, de horeca en de culinaire toepassingen. In het tweede deel komt de bijzondere familie Rodenbach aan bod. Het geslacht Rodenbach kende in zijn rangen militairen, dichters, schrijvers, brouwers, ondernemers, maar ook pragmatische revolutionairen en politici die zelfs een rol speelden bij de totstandkoming van België. Dit en zoveel meer heeft auteur Erik Verdonck voor de volgende generaties in het boek "Rodenbach schenkt en schrijft geschiedenis" (320 pagina's) vastgelegd.

Culinair verrassend

In het rijkelijk geïllustreerd boek wordt breedvoerig aandacht besteed aan de geheimen van het West-Vlaams streekgebonden roodbruin bier. Rodenbach meester-brouwer Rudi Ghequire en biersommelier Luc De Raedemaeker onderzoeken het aroma- en smaakprofiel. In het hoofdstuk 'Aan den toog' zoomt de auteur in op een aantal horecazaken waar Rodenbach rijkelijk vloeit. ‘Aan tafel’ brengt een ode aan de culinaire kwaliteiten van de Rodenbach bieren. De culinaire rubriek vervolgt met 10 chefs die telkens een klassiek recept met Rodenbach naar hun hand zetten.

In het hoofdstuk ‘Brouwen’ komt de rijke geschiedenis van de brouwerij aan bod. Vandaag is de West-Vlaamse brouwerij eigendom van de Nederlandse familie Swinkels.