Nieuws West-Vlaanderen Urban Crop Solutions en PTI werken samen in zoektocht naar ‘indoor farmers’ van morgen

Urban Crop Solutions en PTI werken samen in zoektocht naar ‘indoor farmers’ van morgen

Urban Crop Solutions en PTI werken samen in zoektocht naar ‘indoor farmers’ van morgen

WAREGEM – Urban Crop Solutions (UCS) en het Provinciaal Technisch Instituut (PTI) in Kortrijk zijn een samenwerking aangegaan waarbij een door UCS ter beschikking gestelde ‘indoor farm’ (‘binnenboerderij’) door het PTI Kortrijk zal worden gebruikt om studenten op te leiden tot toekomstige operatoren voor ‘indoor farms’.  Moderne landbouwtechnieken worden alsmaar belangrijker en indoor farms zullen in de toekomst een belangrijke positie innemen als complementaire landbouwtechniek om voeding of zelfs om plantaardige stoffen voor medicatie, cosmetica of industriële grondstoffen, te produceren.

Urban Crop Solutions, opgericht in 2014 en gevestigd in Beveren-Leie, is een pionier in ‘landbouw zonder zonlicht’, zoals ‘indoor farming’ dikwijls wordt genoemd. Het bedrijf heeft ondertussen een klantenbestand opgebouwd op vier continenten met wereldwijd verschillende geïnstalleerde kweekinstallaties.

UCS heeft de afgelopen jaren gezien  dat het exploiteren van een ‘indoor farm’ niet zo eenvoudig is als sommige eigenaars van indoor farms willen geloven. Het is daarom belangrijk dat operatoren van ‘indoor farms’ goed zijn opgeleid in plantengroei maar ook in de bediening van de mechanische en elektrische onderdelen van een ‘indoor farm’. De groeiende vraag naar ‘indoor farms’ heeft ook een vraag naar operatoren gecreëerd. Met dit partnerschap tussen het Provinciaal Technisch Instituut (PTI) in Kortrijk en UCS hopen beiden om bij te dragen tot het opvullen van deze leemte voor exploitanten van indoor farms.

Win-win

Beide partijen hebben het over een absolute win-win. PTI Kortrijk is een bekend technisch en wetenschappelijk instituut waar jaarlijks meer dan 1.000 studenten afstuderen. De gerenommeerde landbouwcampus van het instituut is goed bekend in België.

Door deze samenwerking met Urban Crop Solutions laat het instituut opnieuw zien dat het vooruitstrevend en proactief is in het voorbereiden van haar studenten op de arbeidsmarkt of om hen verder voor te bereiden op hogere studies. Vanaf nu zullen de studenten van het instituut leren hoe ze een indoor farm moeten runnen. Daarnaast heeft UCS zich geëngageerd om studenten van het PTI een stage aan te bieden, zowel in hun ervaringscentrum in Beveren-Leie als bij hun Belgische en internationale klanten.

“We zijn zeer vereerd dat Urban Crop Solutions ervoor heeft gekozen om zo genereus met ons samen te werken”, zegt Leen Claus namens PTI Kortrijk. “Het was voor ons altijd al duidelijk dat het exploiteren van een indoor farm een nieuw en uniek maar boeiend vak is, aangezien het een combinatie is van het exploiteren van een gewone boerderij en het exploiteren van een fabriek. Met de mogelijkheid om gebruik te maken van de expertise van UCS als pionier en marktleider in de commerciële indoor farming industrie zijn we ervan overtuigd dat we een nieuwe generatie van experts zullen opleiden die deze nieuwe innovatieve en duurzame manier van landbouw op de kaart zal zetten.  Innovatie en samenwerking met externe partners blijven voor ons belangrijke pijlers in de visie van onze school.”

Ingebed in de streek

“Onze commerciële teams voelen overal dat er een leemte aan het ontstaan is in het vinden van juist opgeleid personeel in de indoor farming gemeenschap en zeker naarmate er meer indoor farms worden geïnstalleerd”, legt Maarten Vandecruys, CTO en mede-oprichter van Urban Crop Solutions, uit. “In sommige omstandigheden moeten wij zelfs de exploitatie van een indoor farm overnemen totdat onze klant het juiste personeel vindt om zijn indoor farm te beheren. De samenwerking met PTI geeft ons de mogelijkheid om studenten naar onze klanten te sturen voor stages, en om uiteindelijk hun carrière te starten in deze veelbelovende nieuwe industrie.”

Jean-Pierre Coene, CEO van Urban Crop Solutions, voegt er nog aan toe: “Dit partnerschap is voor ons ook een kans om iets terug te geven aan een regio waaraan we veel te danken hebben door te kunnen verder bouwen op de brede en historische expertise op het gebied van landbouw en machinebouw en automatisatie.”

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.