Van de Wiele verwerft meerderheid in Luxemburgse collega Bejimac

MARKE - Van de Wiele heeft een nipte meerderheidsparticipatie verworven in het Luxemburgse collega-bedrijf Bejimac. Dat blijkt uit een mededeling die de beide bedrijven doen op hun website. Beide partijen hebben het over een absolute win-win. De overname en integratie zal het topbedrijf uit Marke in staat stellen om een nog diepere product porfolio aan te bieden. Bejimac is een bekende naam én een trendsetter in de wereld van textielmachines en heeft -net als Van de Wiele zelf -  een traditie om u tegen te zeggen (ruim honderd jaar op de teller).

De intenties om samen te gaan werden deze zomer bekend gemaakt op de ITMA-beurs in Barcelona. Nu pas zijn alle juridische punten en komma's gezet. Van de Wiele verwerft 51 procent. De Luxemburgse familie Paulus houdt 49 procent aan, wat een goede zaak is voor de continuïteit.

Opgericht in 1880 als klein herstellingsbedrijf voor allerlei machines, werd het bedrijf Michel Van de Wiele in 1921 omgevormd tot een zaak die weefgetouwen bouwt. Sindsdien is Van de Wiele, door een combinatie van investeringen zowel in eigen machinepark als oprichtingen en overnames wereldwijd, uitgegroeid tot een internationale groep met productie- en service centra over de hele wereld. Van de Wiele mag zich marktleider noemen voor ontwerp en fabricage van hoogtechnologische machines en oplossingen voor de textielindustrie. Daarbij wordt het hele productieproces begeleid: van het maken van garens tot de uiteindelijke afwerking van de textielproducten. De continue wisselwerking tussen R&D en productie waarbij beiden elkaar versterken staat hierbij centraal.

Bij Van de Wiele, dat geleid wordt door Charles Beauduin, werken in 150 landen 3.000 medewerkers wereldwijd waarvan er een 780 tal tewerkgesteld zijn in het moederbedrijf te Marke. Eind augustus werd aangekondigd dat 90 jobs sneuvelen, een gevolg van de onzekere internationale context.