Nieuws West-Vlaanderen Van Hessche Beton serveert schoolvoorbeeld van familiale overdracht

Van Hessche Beton serveert schoolvoorbeeld van familiale overdracht

Van Hessche Beton serveert schoolvoorbeeld van familiale overdracht

PITTEM – “Een schoolvoorbeeld van hoe een familiale overdracht kan georganiseerd worden.” Zo bestempelt onafhankelijk consultant Veerle Declercq (van het Brugse Aquis) de generatiewissel bij de Pittemse kmo Van Hessche Beton. Aquis is gespecialiseerd in het begeleiden van overnames of overdrachten van bedrijven.

Van Hessche Beton is een typisch West-Vlaamse familiale kmo: onbekend en onbemind bij het grote publiek maar anderzijds door de sector erkend als een krak in het vak. Het bedrijf van grootvader Emiel en later de broers Johan en Dirk Van Hessche heeft zijn plaats gevonden in een echte nichemarkt: het aanmaken van betonnen roosters die noodzakelijk zijn voor varkensstallen en/of rundveestallen. In de loop der jaren werd daar nog een product aan toegevoegd: betonnen platen voor de tuinbouw.

De grote doorbraak kwam er in de tweede generatie toen het broederpaar niet alleen expansie zocht in eigen regio, maar ook in het buitenland. Vandaag worden de West-Vlaamse roosters verkocht in onder meer Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Export is goed voor één derde van de omzet.

Tijd voor verandering

Nu Johan al enkele jaren door het leven stapt met een zes ervoor en Dirk die leeftijd nadert, was het tijd om ook te denken aan de opvolging. “Het werd een lang maar zeer transparant proces waarbij we alle aspecten die met zo’n proces gepaard gaan, met zijn allen onder de loep hebben genomen”, zegt Veerle Declercq die alles in goede banen hielp leiden. “Belangrijk is dat het om een geleidelijke overdracht gaat. De broers blijven de zaken mee opvolgen en geven in formele vergaderingen nog wekelijks hun jarenlange knowhow door aan de volgende generatie die zo de tijd krijgt om zich in te werken in het familiebedrijf. Eén van de cruciale factoren van het succes is ongetwijfeld ook dat de vier overnemers van de derde generatie erg complementaire taken uitvoeren. De waardebepaling moet ook zoveel mogelijk geobjectiveerd worden. Finaal moet je ook zorgen dat er zo weinig mogelijk emotie binnensluipt bij de besprekingen van de overdracht.”

Annelies (administratie, HR, boekhouding) en Dries (technische operaties) zijn de kinderen van Johan Van Hessche. Wouter (productie) en Brecht (montage op het terrein) zijn de kinderen van Dirk Van Hessche. De vier zijn in het nieuwe kapitaal allen vertegenwoordigd voor gelijke delen van 25 procent. Als iemand zou willen uitstappen of als er problemen zouden rijzen, liggen de scenario’s ook uitgetekend. (KC/MC)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.