Nieuws West-Vlaanderen VDAB en Howest bundelen de krachten voor meer jobs

VDAB en Howest bundelen de krachten voor meer jobs

VDAB en Howest bundelen de krachten voor meer jobs

KORTRIJK – VDAB West-Vlaanderen en Howest (de Hogeschool West-Vlaanderen) ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst die loopt tot eind 2024. Met de nieuwe entente willen beide organisaties, elk vanuit hun eigen missie, de krachten bundelen om de uitbouw van duurzame (leer)loopbanen voor jongeren en volwassenen te realiseren en zo een antwoord te bieden op de uitdagingen van de arbeidsmarkt.

VDAB heeft als missie om arbeidsbemiddeling, begeleiding en opleiding te organiseren met het oog op de levenslange en duurzame inschakeling op de arbeidsmarkt van werkzoekenden en werknemers. De missie van Howest is dan weer om teamgerichte, competente, direct inzetbare professionals te vormen, die inspelen op de ontwikkelingen in onze globale samenleving. Deze missies liggen dus duidelijk in elkaars verlengde.

Beide organisaties werken dan ook al jaren samen. Zo steeg het aantal werkzoekenden die met een VDAB-contract een opleiding bij Howest beëindigden van 58 in 2016 tot 161 in 2020. In het huidige academiejaar startten er zelfs 271 VDAB-cursisten een opleiding in Howest. Op deze manier kunnen werkzoekenden een diploma hoger onderwijs behalen gelinkt aan de knelpuntberoepen zoals bijvoorbeeld in de zorgsector, industrie of informatica. Met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst wordt de onderlinge samenwerking nu verder structureel uitgebouwd.

Uitdagingen op de arbeidsmarkt

De uitdagingen op de arbeidsmarkt zijn talrijk: het organiseren van flexibele en innovatieve leertrajecten in het kader van levenslang leren, het verder implementeren van werkplekleren, het maximaal ontdekken en ontwikkelen van alle talenten in onze diverse samenleving, het terugdringen van de ongekwalificeerde uitstroom uit het onderwijs, het vergroten van de instroom in de STEM-opleidingen of het wegwerken van de mismatch op de arbeidsmarkt.
Om een antwoord te bieden aan deze uitdagingen, versterken beide partners hun onderlinge samenwerking. Zo willen ze op het snijvlak van leren en werken maximaal inzetten op de gezamenlijke ontwikkeling van innovatieve leertrajecten. Zij zullen arbeidsmarktinformatie delen met elkaar met het oog op een betere afstemming tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. VDAB en Howest betrekken ook hun netwerken in de uitvoering van deze samenwerking, roepen een stuurgroep in het leven voor de onderlinge strategische afstemming en gieten concrete acties in een  jaaractieplan.

Concrete initiatieven

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst vertaalde zich reeds in een aantal concrete acties. Zo kunnen studenten van Howest in het kader van de graduaatsopleiding Internet of Things gedurende enkele dagen een opleiding KNX (communicatieprotocol bij domotica) bij VDAB volgen.
Cursisten en instructeurs van VDAB kunnen op hun beurt educatieve en creatieve workshops volgen bij Howest. VDAB zal ook gebruik kunnen maken van het MaM (Mind- and Makerspace) van Howest om werkzoekenden op een hoogtechnologische en creatieve manier te oriënteren. Allemaal met één hoger doel: de arbeidsmarkt aanvuren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.