POM_Afbeelding

Veilig aan de slag: Stadsbader geeft het voorbeeld

De heropstart van bedrijven gaat een nieuwe fase in, ook in de bouwsector. Zo heeft Stadsbader 85 procent van haar activiteiten kunnen hervatten dankzij de invoering van enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen. “Een grote uitdaging, al konden we via het platform veiligaandeslag.be heel wat inspiratie opdoen”, aldus Matthias Van Damme, coo Stadsbader.

Corona veroorzaakte een paniekgolf in de bouwsector en legde werven stil. Stadsbader kon wel snel op de resetknop drukken. Op een veilige manier werden activiteiten geleidelijk aan en waar mogelijk heropgestart, met extra controle door de HSE-dienst en het management. In een eerste fase voor werken bij voedings- of farmaceutische bedrijven, voor dringende onderhoudswerken en voor de instandhouding van signalisatiewerken. In een volgende fase hervatten ook machinewerken, waardoor wegenwerken op een moment met opvallend minder verkeer konden verdergezet worden.

“Via toolboxen, informatievoorziening en het beschikbaar stellen van beschermingsmiddelen zoals alcoholgel kunnen steeds meer activiteiten hervat worden. Ook activiteiten waar social distancing niet evident is, kunnen stilaan weer opstarten via aangepaste werkmethodes en het gebruik van collectieve/persoonlijke beschermingsmiddelen”, vertelt Matthias Van Damme. “In al deze stappen zorgde veiligaandeslag.be voor heel wat ondersteuning aan de hand van kennis en bruikbare tips.”

Samen veilig aan de slag

2 op 3 ondernemingen kunnen nu al coronaproef  werken en 2 op de 10 wil nog extra maatregelen voor de veiligheid van de medewerkers treffen. Dat blijkt uit een recente enquête van Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. Om de bedrijven nog meer te ondersteunen, creëerde POM West-Vlaanderen samen met Voka West-Vlaanderen de website www.veiligaandeslag.be. Dit platform bundelt informatie en inspiratie rond social distancing-maatregelen.

“De gezondheid van mensen primeert, maar er is ook nood aan een gezonde economie. Werkgevers hebben nood aan een perspectief en een plan”, zegt Heidi Hanssens, algemeen coördinator Arbeidsmarkt bij POM West-Vlaanderen. “Met dit platform bieden we extra handvaten om op de meest veilige manier weer aan de slag te gaan.”

“Alle info is makkelijk raadpleegbaar, op een gestructureerde manier. Het betekende voor ons een meerwaarde en ik ben ervan overtuigd dat dit ook voor andere bedrijven zo zal zijn”, besluit Matthias Van Damme. “Hoe meer werkgevers met behulp van deze informatie weer veilig aan de slag kunnen, hoe beperkter de schade voor onze economie zal zijn.”

www.veiligaandeslag.be wordt regelmatig geüpdatet met nieuwe ideeën, praktijkvoorbeelden en inzichten. Het platform zal telkens de aanbevelingen en opgelegde maatregelen vanuit de Nationale Veiligheidsraad meenemen, net als de sectorale afspraken binnen de protocollen.