Nieuws West-Vlaanderen VIVES zoekt inspiratie en samenwerking in Groningen

VIVES zoekt inspiratie en samenwerking in Groningen

VIVES zoekt inspiratie en samenwerking in Groningen

vives-nederlandHogeschool VIVES en de Hanzehogeschool uit Groningen (Nederland) gaan nauwer samenwerken. Dat hebben beide partijen besloten na een prospectiereis van VIVES afdeling “onderzoek en dienstverlening” aan Noord-Nederland. Volgens Matthias Malfrere van VIVES kan er veel van elkaar geleerd worden, zoals op het vlak van meer betrokkenheid van studenten bij het voeren van onderzoek, waarbij een win-win wordt gecreëerd voor onderzoeker én student. “In Nederland worden studenten snel en actief ingeschakeld in onderzoeksprojecten en wordt van hen een grote zelfstandigheid verwacht bij het plannen van eigen leerdoelstellingen,” aldus Malfrere. “Dit sluit aan bij de competenties van de 21ste eeuw en was bijzonder inspirerend.”

VIVES haalde in Nederland ook inspiratie om onderzoek nog meer interdisciplinair en dus over sectoren heen aan te pakken. “Regionale ontwikkeling heeft te maken met verschillende organisaties en sectoren die bereid zijn om samen te werken, maar net dat ligt niet voor de hand, want elkeen heeft zijn eigen belangen,” aldus Malfrere. “Ook in onderzoek merkt VIVES vaak dit spanningsveld. Toch is het mogelijk om met diverse partijen op zoek te gaan naar een gemeenschappelijk belang en van daaruit de noden  en de hieruit volgende onderzoeksagenda op te stellen. Dit gaat niet van vandaag op morgen, leren we ook uit het Nederlandse voorbeeld. Toch staat Nederland op dat vlak verder. De gebiedscoöperatie Westerkwartier is een mooi voorbeeld van een interdisciplinair netwerk. Op het niveau van een stadsregio worden doelen en strategie bepaald. KMO’s worden actief betrokken in de coöperatie, stellen gemeenschappelijke doelen en werken interdisciplinair samen aan oplossingen met stakeholders zoals de Hanzehogeschool uit Groningen.”

De provincie Groningen en de provincie West-Vlaanderen hebben heel wat gemeenschappelijk. De gelijkenissen zijn soms treffend. Zo kampen beide provincies met een enorme toename van de vergrijzing en moet een bloeiende voedingsindustrie blijven innoveren om competitief te blijven. Bovendien kampen ze ook allebei met een braindrain. De hogeschool VIVES en de Hanzehogeschool uit Groningen hebben de intentie om onderling kennis uit te wisselen. Een bezoek van een Nederlandse delegatie richting West-Vlaanderen staat reeds op de agenda.(KC)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.