Nieuws West-Vlaanderen Vliegende reporters: Klaratex wast groener dan groen

Vliegende reporters: Klaratex wast groener dan groen

DCIM100MEDIADJI_0039.JPG

Vliegende reporters: Klaratex wast groener dan groen

WEVELGEM – Het Wevelgemse familiebedrijf Klaratex, bekend als industriële wasserij, wil zijn ecologische roeping meer dan ooit waarmaken. Wat twintig jaar terug al begon met de aanleg van een bos van 1 hectare met duizend bomen, kreeg de voorbije jaren al een verlengstuk met een eigen waterzuiveringsstation en een bijenkorf met professionele imker. Daar bovenop kwamen nog eens ruim duizend zonnepanelen op het dak van hun bedrijf. Klaratex wordt geleid door de broers Piet en Karel Dermaux.

Anderen praten er over, bij Klaratex doen ze het gewoon. In totaal investeerde Klaratex de voorbije jaren gemiddeld 770.000 euro om te voldoen aan de klimaateisen. In 2016 werd een waterzuiveringsinstallatie in gebruik genomen die het gebruikte afvalwater voor liefst 80 procent recycleert. Water is voor een industriële wasserij zoals Klaratex een cruciaal gegeven.

Als eerste industriële wasserij in België maakt Klaratex ook werk van een rationeler energiebeleid, overeenkomstig de doelstellingen van de Verenigde Naties en de richtlijnen uit politieke hoek. Concreet werden er liefst 1.140 polykristallijnen zonnepanelen in gebruik genomen op de site in Wevelgem. De door de zon opgewekte kilowatts dienen voor eigen gebruik, maar worden ook partieel afgestaan aan het globale net dat door Fluvius wordt beheerd. Het zonnepark werd geleverd door het Veurnse bedrijf  Ecosolar en heeft de energiefactuur ook danig gedrukt.

Klaratex is een familiebedrijf dat in de derde generatie wordt geleid door de broers Piet en Karel Dermaux. Dagelijks worden 6.000 stuks werkkledij behandeld in opdracht van West-Vlaamse en Oost-Vlaamse bedrijven. De kmo staat bekend als toonaangevend in de sector van industriële wasserijen. Bij Klaratex, opgericht in 1938, werken een vijftigtal  medewerkers die 600 klanten (maakbedrijven en foodbedrijven) bedienen in Vlaanderen, Henegouwen en Noord- Frankrijk.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.