Voedselbank 22

Voedselbanken trekken aan de alarmbel en richten zich tot voedingsbedrijven

KUURNE - De in West-Vlaanderen gelegen Voedselbanken moeten de laatste weken met lede ogen vaststellen dat hun bevoorrading in het gedrang komt. In Kuurne, waar de centrale opslagplaats voor West-Vlaanderen gelegen is, kijken de vrijwilligers toe hoe de rekken er stilaan  leeg komen bij te staan.

Uiteraard wordt daarbij gezocht naar oorzaken en verklaringen. Vast staat dat de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne de klassieke producenten uit de voedingssector tot maximale efficiëntie van het productieproces hebben gedwongen, zodat er minder productie overschotten zijn. Het zijn net die overschotten die traditioneel door een aantal  trouwe leveranciers geschonken worden aan de Voedselbank . De daling van hun leveringen dreigen nu de bevoorrading van de Voedselbanken in het gedrang te brengen.

De vrij plotse schaarste komt op een bijzonder slecht moment: precies diezelfde energiecrisis en de oorlog zorgen ervoor dat steeds meer mensen zich genoodzaakt zien aan te schuiven bij de voedselbedeling. De West-Vlaamse Voedselbank doet dan ook een dringende oproep naar alle bedrijven actief in voedingssector, zij het als producent of als distributeur, om de overschotten die zij hebben te doneren.

De Voedselbank komt alles zelf ophalen bij het bedrijf met eigen koelwagens. Bovendien kan het bedrijf dat doneert de BTW recupereren. "Door te schenken vermijden de bedrijven die meewerken met de Voedselbank bovendien vernietigingskosten en zorgen zij dus voor een duurzame bestemming van hun overschotten", aldus bestuurder Marleen Verfaellie namens de Voedselbank.

info: Voor alle verdere info kan contact genomen worden met info@foodbankswvl.be of via telefoon 056. 72 88 74

www.foodbankswvl.be