Mons Bert 21

Voka begrijpt stakingsaanzegging van de vakbonden niet

KORTRIJK - Uitgerekend nu? Het onbegrip bij de West-Vlaamse bedrijven, lid van Voka West-Vlaanderen, is groot omtrent de nationale stakingsaanzegging van de vakbonden. Dit valt op geen enkele manier uit te leggen, verwoordt Bert Mons het standpunt namens Voka West-Vlaanderen. Lichtzinnig en onverantwoord. "Een stakingsdag kost onze economie honderden miljoenen, aldus Bert Mons namens Voka West-Vlaanderen. "Nu staken zal onze voorzichtig begonnen relance in de kiem smoren, tast ook onze internationale reputatie aan en is een slag in het gezicht van alle ondernemingen die er nu al een jaar lang alles aan doen om deze crisis door te komen. Het is alle hens aan dek om de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog aan te pakken en dat doe je alleen door dialoog en overleg, niet door onverantwoorde en onredelijke stakingen.”

 

 

De vakbonden ACV en ABVV willen op maandag 29 maart hun matten uitrollen en hun leden ronselen om loonsverhoging te eisen in sectoren waar het wél goed gaat. Voka heeft er bedenkingen bij. "We staan vandaag op een kantelpunt", zegt Bert Mons. "Een zetje naar de verkeerde kant zal onze relance vertragen en op de helling zetten. Een algemene stakingsdag levert honderden miljoenen euro verlies op voor onze economie. Ondernemingen in alle sectoren hebben nog met significant omzetverlies te maken. In de internationale hoofdkwartieren zullen onze vestigingen bovendien met de vinger worden gewezen. En dan maar hopen op investeringen in de toekomst. De stakingseisen die de bonden aanhalen, snijden geen hout. Een forse loonstijging is midden in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog een fout idee. Het zal de keel dichtknijpen van ondernemingen die nu al in ademnood zitten."

Geen marge

Steeds volgens Voka West-Vlaanderen is het onjuist dat er in sommige sectoren tijdens deze crisis bakken geld wordt verdiend. "Elke sector heeft in 2020 omzetverlies geleden, en ook in februari van dit jaar is er nog een gemiddeld omzetverlies van 6%", repliceert Bert Mons. "Sectoren die nog gesloten zijn, hebben letterlijk geen enkele marge voor opslag. Voor hen is deze staking een regelrechte kaakslag. Daarom moeten we ons houden aan de loonnorm."

Maximale bovengrens

Voka West-Vlaanderen wijst erop dat er volgens de CRB al een automatische indexaanpassing zal toegekend worden van 2,8 procent over 2 jaar. “Dit is al een meer dan substantiële loonsverhoging waarover niet onderhandeld wordt. In andere landen maakt dit wel het voorwerp uit van sociaal overleg”, aldus Bert Mons. "Daarbovenop kan wettelijk nog 0,4 procent komen. Maar dit is echt het absolute maximum dat onze bedrijven aan kunnen en kunnen aanvaarden."