Voka digitaal presenteren NB

Voka biedt de kmo’s een digitaal leerloket

KORTRIJK - Voka West-Vlaanderen zal in West-Vlaanderen, samen met partners, een digitale experimenteerruimte inrichten. Het is de bedoeling dat kmo’s er terecht kunnen met al hun vragen over digitale transformaties. Ze krijgen er ook begeleiding voor hun projecten rond nieuwe (datagedreven) digitale technologieën en voor de integratie en toepassing ervan in hun concrete bedrijfsrealiteit. Uniek is de samenwerking tussen het bedrijfsleven, de overheid en de academische wereld. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits maakt samen met andere instanties en met Europa 5,14 miljoen euro vrij voor het project. In maart 2021 zullen de digitale experimenteerruimtes operationeel zijn.

De oprichting kadert in een breed Vlaams project, waarbij Voka digitale experimenteerruimtes opricht in elke provincie. Hier zijn de beste lokale partnerschappen aangegaan om de digitale experimenteerruimtes tot een succes te maken. Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen, wist op het belang van het intiatief: "Vanuit Voka begeleiden we nu reeds ondernemingen in hun digitale transformatie", zegt hij. "We hebben hiervoor met de steun van VLAIO een digitale quick scan ontwikkeld die al door meer dan 800 bedrijven werd ingevuld. Uit de digitale maturiteitsscore blijkt dat 40% van de kmo’s eerder laag tot gemiddeld scoort. De meest voorkomende vragen van kmo’s zijn: hoe kan slimme data mij helpen om betere (strategische) beslissingen te nemen, is machine learning iets voor mij, hoe kunnen digitale tools mij helpen om mijn interne processen efficiënter te laten verlopen? Met deze extra ondersteuning kunnen we de toegang tot aanwezige testinfrastructuur vereenvoudigen en kmo’s vooruit helpen in hun digitale omslag.”

Concreet kan een kmo bijvoorbeeld in een digitale experimenteerruimte terecht om zijn voorraadbeheer te optimaliseren met gebruik van sensortechnologie. Die toepassing kan aan het lab worden voorgelegd en getest. Naast het gebruikmaken van de beschikbare infrastructuur, methodieken en technische expertise van de kennispartners, zal ook aandacht uitgaan naar de plaats die deze digitalisering krijgt binnen het bedrijfsmodel.

Forse overheidssteun

Kmo's kunnen terecht bij een digitale experimenteerruimte voor het testen van een bepaalde technologie. 70% van de kosten daarvan worden gedragen door de overheid. De kmo moet voor de dienstverlening 30% zelf betalen. “Met de oprichting van de laagdrempelige Digitale Experimenteerruimtes versnellen we de digitalisering bij onze Vlaamse kmo’s", aldus minister Hilde Crevits. "Het is belangrijk dat Vlaamse bedrijven de kans krijgen om te experimenteren met toepassingen in Artificiële Intelligentie (AI) en de digitale ondersteuning van bedrijfsprocessen. Op die manier worden de Vlaamse ondernemingen naar een hoger niveau getild en wordt bij uitbreiding de hele Vlaamse economie gestimuleerd bij deze digitale transformatie. Dankzij onze steun kunnen ook kleine ondernemingen waar digitalisering vaak moeilijker op eigen houtje te realiseren is, die belangrijke stappen zetten."

Voka West-Vlaanderen is blij met de opdracht voor het uitbouwen van een digitale experimenteerruimte. Daarvoor zal het samenwerken met  Flanders Make, Howest, Ilvo, POM West-Vlaanderen, Sirris, TuaWest en Vives.