Nieuws West-Vlaanderen Voka en Unizo opgelucht over Zomerplan

Voka en Unizo opgelucht over Zomerplan

Voka en Unizo opgelucht over Zomerplan

KORTRIJK, BRUGGE – De werkgeversorganisaties Voka West-Vlaanderen en Unizo West-Vlaanderen reageren eensgezind opgelucht op het Zomerplan dat de federale overheid heeft afgevaardigd. Het Zomerplan luidt, weliswaar stapsgewijs, de versoepeling in van de economie. De coronamaatregelen worden nu stapsgewijs losgelaten. Alle nog gesloten sectoren zoals de cultuur- en eventsector, horeca, toerisme, enzovoort krijgen een concreet uitzicht op heropening.

 

Voka vindt het alvast niet meer dan logisch dat het Overlegcomité ook het einde van het verplichte en voltijdse telewerk in het vooruitzicht stelt. Telewerk heeft ontegensprekelijk positieve effecten, maar het verplichte karakter zorgt nog steeds voor problemen’, stelt Voka vast. Studies tonen aan dat de verbinding tussen collega’s sterk teruggevallen is. Voor Voka West-Vlaanderen is het organiseren van het werk in de eerste plaats een opdracht voor de werkgevers in samenspraak met de medewerkers. De overheid dient zich hierin terughoudend op te stellen.Vanaf 9 juni kunnen personeelsleden een keer per week opnieuw op kantoor aanwezig zijn. Vanaf juli komen we in een ander regime terecht waarin telewerk niet langer verplicht maar aanbevolen is. Ook daar drong Voka West-Vlaanderen al weken op aan.

Mix van maatregelen

De graduele terugkeer naar de werkplek moet gepaard gaan met het in acht nemen van alle veiligheidsprotocollen en goede ventilatie van de kantoren. Ventilatie en verluchting reduceren besmettingsrisico’s met factor 10, aldus Voka. Ook een verdere structurele inzet van snel- en zelftesten is aangewezen. Het is bewezen dat een combinatie van ventilatie en een structurele testing en tracing een krachtig wapen is tegen de verspreiding van het virus. Het is nu aan de ondernemingen om zich voor te bereiden om na een loodzwaar jaar opnieuw alles te geven. “We vragen dat de steunmaatregelen zolang als nodig aangehouden worden”, aldus Bert Mons namens Voka West-Vlaanderen. “Het systeem van tijdelijke werkloosheid door de coronacrisis zou verlengd moeten worden tot en met einde september.”

Pleidooi voor realisme

Ook Unizo West-Vlaanderen ziet het licht aan het eind van de tunnel branden en vindt ook dat de geleidelijke terugkeer voor telewerkers naar de werkvloer een hele opsteker is voor de bedrijven. Erg belangrijk is dat daarbij bijzondere aandacht gaat naar een werkbaar stappenplan voor kmo’s. “Nu er zicht is op relance wil dat uiteraard nog lang niet zeggen dat iedereen uit de problemen is”, stelt algemeen directeur Wouter Blomme duidelijk. “Het blijft daarom belangrijk dat verschillende steunmaatregelen verlengd worden tot eind dit jaar. Het voornaamste op dit ogenblik is dat er perspectief is voor veel sectoren. Laat ons de vaccinatiecijfers vooral aanhouden en waar mogelijk opkrikken zodat we maximaal de aangekondigde versoepelingen kunnen doorvoeren en zo iedereen kan uitkijken naar een aangename zomer en hopelijk zorgeloos najaar.”

Op langere termijn hoopt Unizo nog dat vanaf 1 september opnieuw alles mogelijk wordt.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.