Voka bedrijfsstages for kids

Voka lanceert met ‘Bedrijfsstages for Kids’ een opmerkelijke primeur

OOSTENDE - Voka West-Vlaanderen maakte van de herfstvakantie gebruik om een opmerkelijk nieuw initiatief te lanceren: Bedrijfsstages for Kids. Oostende kreeg de primeur maar het is de bedoeling om het innovatieve concept ook uit te rollen in andere West-Vlaamse steden.

Voka West-Vlaanderen werkte voor de gelegenheid samen met VTI Oostende. Tijdens leuke doe-activiteiten bij 4 Oostendse topondernemingen (Daikin, Van Huele, Mainfreight en Proviron) maakten kinderen uit het 5de en het 6de leerjaar kennis met de sectoren van de bouw, chemie, logistiek en technologie. Met het initiatief willen Voka West-Vlaanderen en VTI Oostende de kinderen al op jonge leeftijd warm maken voor technische (STEM-)opleidingen.

Afgelopen herfstvakantie namen 15 kinderen uit het 5de en het 6de leerjaar deel aan het unieke bedrijvenkamp. Gezien er een groot tekort is aan technische profielen kunnen initiatieven als 'Bedrijfsstages for Kids' helpen om de goegemeente te sensibiliseren. Het doel van het initiatief is tweeledig. "Naast het versterken van de regionale banden tussen scholen en ondernemingen, willen we kinderen motiveren om te kiezen voor technische (STEM-)opleidingen", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. "Vandaag is er een grote mismatch tussen vraag en aanbod van STEM-profielen. Nochtans smeekt de bedrijfswereld net om die technische profielen."

Belangrijke keuzes

Tijdens de overstap naar het secundair onderwijs staan kinderen voor een belangrijke studiekeuze, maar op vandaag kiezen ze te weinig voor STEM-opleidingen. Volgens de laatste STEM-monitor is er bijna geen stijging van het aantal STEM-leerlingen in TSO en zelfs een daling in BSO. "Tijdens dit tweedaagse bedrijvenkamp maken de kinderen kennis met sectoren die ze tot dan wellicht nog niet kenden", aldus Ludo Viaene, directeur van het VTI Oostende. "Op die manier hopen we de kinderen warm te maken voor technische beroepen."

Bedrijven staan nochtans in de rij voor technische profielen. De Knelpuntberoepenlijst 2021 van VDAB geeft aan de helft van de top 10 van knelpuntberoepen een technische functie is. De uitdaging om voldoende profielen te vinden, wordt alleen maar groter door transities als digitalisering en duurzaamheid. Ook heel wat nieuwe jobs en functies zijn STEM-gerelateerd.

Breed perspectief aanbieden

"Mensen zijn en blijven het kloppend hart van onze economie", vindt Stephanie Boudot van Mainfreight. "Het is dan ook cruciaal dat we kinderen al vroeg laten kennismaken met de technische opties die er voor hen zijn, zeker met oog op de toekomst."

Ook bij Daikin was eenzelfde thesis te horen. "Het is van fundamenteel belang dat kinderen een voldoende breed perspectief krijgen bij het maken van hun studiekeuze", beaamt Lies Vandecasteele van Daikin. "Ze maken hun studiekeuze in functie van hun latere loopbaan en van de toekomst. Daarbij is de samenwerking tussen bedrijven en scholen onmisbaar."