Club Brugge stadiondossier

Voka voelt zich ook de dupe in stadiondossier van Club Brugge

BRUGGE - De saga van het stadiondossier van Club Brugge en Cercle Brugge én de nieuwe bedrijventerreinen langs de Blankenbergsesteenweg in Brugge kent een nieuwe pijnlijke episode. De Raad van State vernietigde namelijk het deelgebied Blankenbergsesteenweg van het GRUP “afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge”, dat 50 hectare voorzag voor de bouw van een stadion met parking en oefenvelden, maar daarenboven ook meer dan 30 hectare voor de ontwikkeling van een nieuw gemengd bedrijventerrein.

Voka West-Vlaanderen pleit reeds lang voor meer ruimte voor bedrijven en kmo’s op deze locatie. Door de perikelen rond het stadion valt ook dit voor Brugge belangrijke project in het water.

Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen, reageert teleurgesteld op de vernietiging van het deelgebied: “Dit komt niemand ten goede en al zeker niet de bedrijven die willen meebouwen aan de toekomst van Brugge. Zij zijn hier de dupe van. Een nieuw bedrijventerrein langs de Blankenbergsesteenweg is en blijft broodnodig voor bedrijven en kmo’s die zich hier willen vestigen of willen uitbreiden. Maar ook voor Zeebrugse bedrijven die geherlokaliseerd moeten worden omwille van de bouw van de nieuwe Visartsluis is dit terrein essentieel. Al jaren wordt de ontwikkeling van de bedrijvenzone langs de Blankenbergststeenweg gefnuikt door het stadiondossier. Het is dan ook zeer betreurenswaardig dat de Raad van State het hele deelgebied heeft afgekeurd en heeft nagelaten om het gedeelte dat voorzien was voor bedrijventerreinen te vrijwaren.”

Een lach en een traan

Anderzijds is Voka West-Vlaanderen opgelucht dat de andere deelgebieden binnen het GRUP wel goedgekeurd werden. Er komen hierdoor drie nieuwe bedrijventerreinen: De Spie en Chartreuse in Brugge en Sint-Elooi in Zedelgem. “Samen creëren deze nieuwe bedrijventerreinen grosso modo 60 hectare netto aan bijkomende ruimte voor economische ontwikkeling. De Chartreusesite is specifiek omdat zij zich richt op hoogtechnologische productiebedrijven die sterk inzetten op R&D. Hiermee krijgt Brugge een unieke kans om zich te positioneren als innovatieve en ondernemende stad”, besluit Bert Mons.

Voka West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. De Voka-leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen en tekenen zodoende voor het belangrijkste netwerk van ondernemers in de provincie.