De Vlaamse arbeidsmarkt is structureel krap. De West-Vlaamse arbeidsmarkt nog krapper. De vergrijzing versnelt, de arbeidsreserve krimpt en de noden in cruciale, industriële sectoren nemen enkel toe. Vlaamse bedrijven geven dagelijks aan dat ze vacatures maandenlang niet ingevuld krijgen.
“Als we onze economie competitief en onze welvaart willen behouden, moeten we elk talent aanboren, ook dat talent van buiten de EU, aangezien de krapte zich in alle Europese landen voortzet”, aldus Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.
Geen overschot aan talent
Via de zogeheten single permit-procedure kunnen bedrijven in Vlaanderen beroep doen op buitenlandse werknemers van buiten de Europese Unie. Die vergunning laat hen toe om hier langer dan 90 dagen te werken én te verblijven. Eén van de toegangspoorten voor deze procedure is de lijst met knelpuntberoepen: functies waarvoor er in Vlaanderen te weinig geschikte kandidaten zijn, en waar het dus gerechtvaardigd is om internationaal te rekruteren.
Voka West-Vlaanderen vindt de beslissing van de Vlaamse regering bijzonder onverstandig. Ze staat haaks op de noden van de arbeidsmarkt. Vlaanderen heeft geen overschot aan geschikt talent. Integendeel. Internationale instroom is geen luxe, maar een noodzaak, vindt Voka. Bovendien is de methodologie waarop de Vlaamse regering zich baseert om de tekorten te bepalen voor deze knelpuntberoepen achterhaald en niet correct, stelt Voka West-Vlaanderen nog.