Mons Bert 2020

Voka West-Vlaanderen tevreden met maatregelen van overheid

KORTRIJK - Voka West-Vlaanderen verwelkomt de ‘coronaprocedure’, de eenvormige procedure en de automatische toekenning voor tijdelijke werkloosheid door overmacht die federaal minister Nathalie Muylle de voorbije dagen aankondigde. Het kluwen van stelsels, voorwaarden en procedures voor tijdelijke werkloosheid zorgde voor heel wat onduidelijkheid en ongerustheid bij ondernemingen. “We zijn blij dat de minister onze oproep beantwoordt", aldus Bert Mons. "Hoewel heel veel van onze West-Vlaamse bedrijven aan de slag willen, kunnen en mogen blijven, zijn er jammer genoeg ook andere die de voorbije dagen gedwongen werden in overlevingsmodus te gaan. Bij die bedrijven staat het water tot aan de lippen. De coronaprocedure voor tijdelijke werkloosheid neemt kopzorgen en werklast weg bij ondernemingen, sociale secretariaten en de RVA en zeker ook bij onze medewerkers.”

Voka West-Vlaanderen is tevreden dat federaal minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Nathalie Muylle ingaat op de vraag om in een eenvormige en vereenvoudigde procedure te voorzien voor de aanvraag van tijdelijke werkloosheid als gevolg van de coronacrisis. Voka West-Vlaanderen heeft hier de voorbije dagen en weken in haar contacten met de minister om gevraagd en is blij dat dit nu in de praktijk wordt omgezet. Voor veel ondernemingen was het niet duidelijk of ze een aanvraag moesten indienen omwille van overmacht of omwille van economische redenen. De eenvormige ‘coronaprocedure’ voor tijdelijke werkloosheid neemt deze onduidelijkheid weg.

Naast de eenvormige procedure werd ook het stelsel zelf vereenvoudigd. Het geldt nu voor arbeiders en bedienden zodat meer bedrijven voor hun medewerkers een aanvraag kunnen indienen. Bovendien zorgt de automatische toekenning meteen voor duidelijkheid en een aanzienlijke versnelling die bedrijven en hun werknemers meteen zekerheid biedt.

Zekerheid voor bedrijven en medewerkers

“We hopen dat zo veel mogelijk bedrijven kunnen blijven draaien en zo veel mogelijk medewerkers aan de slag blijven", zegt Mons nog. "Maar we vinden het zeer goed dat minister Muylle in deze crisistijden zo veel mogelijk hindernissen uit de weg ruimt. Op die manier kunnen de bedrijven zich nu focussen op het overeind houden van hun organisatie terwijl er een goed vangnet is dat de koopkracht van onze medewerkers beschermt. We zijn dus tevreden met deze beslissing en de constructieve houding van de federale regering om onze onderneming en hun medewerkers te helpen in deze crisis."

Federale maatregelen

Voka West-Vlaanderen is ook erkentelijk voor de andere beslissingen van de federale regering om onze bedrijven en de economie te ondersteunen. Het uitstel van betalingen van BTW, sociale bijdragen en vennootschapsbelastingen brengen voor vele bedrijven soelaas en zorgen voor meer liquiditeit in onze bedrijven. "Het uitstel van betaling op leningen tot 30 september 2020 vermijdt dat gezonde bedrijven, kmo’s en zelfstandigen liquiditeitsproblemen krijgen" aldus algemeen directeur Bert Mons die ook de klok rond werkt voor de bedrijven. "De soepelere garantieregels voor nieuwe kredieten zorgen dat bedrijven kunnen blijven draaien. We zijn tevreden dat de federale overheid en de banken snel een akkoord gevonden hebben. We zijn bijzonder erkentelijk voor de zware inspanning die de banken leveren om de bedrijven te ondersteunen in deze zware tijden. Een instorting van ons economisch systeem wordt op deze manier vermeden. Zowel het uitstel van betalingen als de gunstige kredietmaatregelen zorgen ervoor dat bedrijven in het heetst van de strijd het hoofd boven water kunnen houden en hopelijk versneld kunnen opstarten zodra de coronacrisis achter de rug is.

Overbruggingskredieten

Zonder ingrijpen van de overheid zouden betalingsproblemen ontstaan, met een instorting van ons economisch systeem tot gevolg. Het is daarom essentieel dat gezonde bedrijven die door de crisis hun leningen of kredieten niet kunnen aflossen, uitstel van betaling krijgen tot 30 september 2020. Daarnaast werd er ook een kredietwaarborgregeling opgesteld tussen de overheid en de bankensector waarbij de overheid deels het risico draagt voor kredieten voor maximum 12 maanden. Door de toekenning van kredieten te versoepelen, kunnen bedrijven deze moeilijke situatie overbruggen, blijven investeren om hun zaak beter te laten draaien en - zodra de crisismaatregelen teruggeschroefd worden - hopelijk snel weer uit de startblokken schieten. "Deze maatregelen van de banken, de federale regering en de Nationale Bank geven noodzakelijke en broodnodige ademruimte aan gezonde bedrijven om liquiditeitsproblemen te voorkomen en deze crisis de baas te kunnen.”, reageert Bert Mons. “We danken zowel de bankensector, de Nationale Bank en de federale regering om hun verantwoordelijkheid op te nemen voor dit plan. De sterke maatregelen en de vooropgestelde bedragen bieden steun en zekerheid aan de bedrijven, wat noodzakelijk is in deze crisistijden.”