Gent skyline

Voka West-Vlaanderen zet mee zijn schouders onder de uitbreiding van de International School in Gent

KORTRIJK, GENT - De internationale gemeenschap in Vlaanderen groeit. Bedrijven rekruteren steeds vaker toptalenten in het buitenland. Om die profielen aan te trekken is sterk onderwijs voor hun kinderen een belangrijke voorwaarde. De International School Ghent (ISG) biedt sinds 2012 Engelstalig basisonderwijs aan voor kinderen van expats en internationals, en bouwt vanaf schooljaar 2023-2024 nu ook aan een secundair aanbod. Voka West-Vlaanderen en Voka Oost-Vlaanderen helpen het project mee van de grond.

Voor bedrijven vervult de Internationale School Ghent een belangrijke rol in hun zoektocht naar (internationaal) talent. Voor internationale werknemers is het namelijk meer en meer van belang dat ook hun gezin – en dus de kinderen – hun leven (in dit geval hun schoolcarrière) kunnen beginnen of verderzetten in ons land. ​

Een honderdtal kinderen uit dertig verschillende landen lopen vandaag al vrolijk door de schoolpoort van de International School Ghent (ISG) aan de De Pintelaan. De kinderen komen van alle uithoeken van de wereld. Ze reizen mee met hun ouders en verblijven in ons land, zolang de opdracht van de ouders hier loopt.

De school is sinds haar oprichting in 2012 uitgegroeid tot een vaste waarde in de internationale gemeenschap van West- en Oost-Vlaanderen. Zonder Engelstalig onderwijs geen internationaal toptalent in onze regio en dus breidt de school het aanbod uit: vanaf schooljaar 2023-2024 kan er naast basisonderwijs ook secundair onderwijs gevolgd worden.

Internationale levensader

“Door de krappe arbeidsmarkt worden bedrijven steeds vaker genoodzaakt om in het buitenland te rekruteren,” zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen. “In de internationale war for talent spelen veel factoren, goed Engelstalig onderwijs is er één van. We zien het als onze taak vanuit Voka om dit initiatief mee te ondersteunen en te financieren.”

​Zowel de Kamer van West- als van Oost-Vlaanderen waren van bij de start betrokken bij de internationale school, de eerste en enige in onze regio. Ook de UGent, Volvo Car Gent, het VIB en Barco waren betrokken bij de oprichting in 2012. “Als kennisinstelling is het voor de UGent erg belangrijk om internationaal op de kaart te blijven staan”, zegt Mieke Van Herreweghe, voorzitter ISG en vicerector Universiteit Gent. “Daarvoor is een vlotte integratie van binnenkomende internationale onderzoekers noodzakelijk: niet enkel op de werkvloer, maar ook ruimer in de stad en daarbuiten. De UGent wil uitzonderlijk talent aantrekken en blijvend aan de UGent binden. Het feit dat de kinderen van die onderzoekers school kunnen lopen in een internationale, kwaliteitsvolle, open-minded, diverse en inclusieve omgeving als ISG, is daarbij essentieel. Daarenboven wenst de UGent haar onderzoekers te ondersteunen bij langdurige werkverblijven in het buitenland door hun kinderen de kans te geven een jaar les te volgen aan ISG vooraleer ze naar het buitenland trekken. In beide gevallen is niet alleen het welzijn van de (internationale) onderzoeker onze zorg, maar ook dat van de meereizende partner en kinderen.”

Dynamiek voor bedrijven en steden

“We hebben heel wat internationale werknemers op onze verschillende sites: Brussel, Gent, Oostkamp en Oostende", zegt Hilde Goossens, general manager HR bij Daikin Europe. "In totaal hebben we 86 verschillende nationaliteiten op de werkvloer.  We willen ook voor onze verdere groei nog heel wat meer nieuwe medewerkers kunnen aantrekken, in het bijzonder voor ons nieuwe R&D-center in Gent.  Medewerkers vestigen zich liefst dicht bij de werklocatie, maar ze vinden het meer en meer belangrijk dat hun gezin zich goed voelt en de nodige faciliteiten aanwezig zijn, zoals onderwijs voor hun kinderen gedurende de hele schoolloopbaan.”

Ook de Stad Gent zet haar schouders onder dit initiatief: “Twaalf jaar geleden stond ik mee aan de wieg van de International School Ghent”, zegt Sofie Bracke, schepen van Economie in Gent. “Dat de school nu ook een secundaire afdeling krijgt, lijkt me een logische stap. Als we internationaal talent willen aantrekken, moeten we ervoor zorgen dat de expats en internationals zich hier thuis voelen en dat hun kinderen kwalitatief onderwijs krijgen. Alleen zo kunnen onze bedrijven toppers uit het buitenland rekruteren én kan onze stad verder uitgroeien tot technologiehoofdstad.”