Nieuws West-Vlaanderen Voka wil met concept ‘Digihub’ katalysator en buddy zijn voor het versneld digitaliseren

Voka wil met concept ‘Digihub’ katalysator en buddy zijn voor het versneld digitaliseren

Voka wil met concept ‘Digihub’ katalysator en buddy zijn voor het versneld digitaliseren

KORTRIJK – Voka heeft samen met een aantal in West-Vlaanderen gevestigde kennis- en onderwijsinstellingen, het nieuwe project ‘Digihub’ voorgesteld. Bedoeling is om kleine en grote bedrijven waar nodig te helpen om de digitaliseringstrein vooral niet te missen. Uit onderzoek blijkt immers dat Vlaamse bedrijven, en dan vooral kmo’s, inzake digitalisering achter blijven in het Europese peloton. Digihub moet een ‘one stop shop’ zijn waar elk bedrijf -lid van Voka of geen lid – terecht kan met ‘alle vragen die het had maar nooit durfde te stellen’. Het project wordt, met dank aan Vlaams economieminister Hilde Crevits en aan Europa, op poten gezet met een budget van meteen 5 miljoen euro.  

Voka zet zijn ‘Digihubs’ op in elke Vlaamse provincie. In West-Vlaanderen gebeurt dat in samenwerking met onderwijsorganisaties (Vives, Howest) én met kennis- of onderzoeksinstellingen (zoals Sirris, ILVO of Flanders Make). Merkwaardig genoeg wordt Kulak (dat wel een postgraduaat digitalisering aankondigt) niet rechtstreeks bij het project betrokken.

Bedrijven kunnen zich via de Digihub laten begeleiden door een team van experts die mee het traject lopen en concrete digitale antwoorden helpen uitdokteren. De ondernemers kunnen daarbij rekenen op een zeer voordelige financiering: zelf moeten ze 30 procent van het budget betalen, de rest wordt bijgepast door de Vlaamse overheid (30 procent) en door het Europese EFRO-fonds (40 procent).

Hans Maertens, voorman van Voka, legde er de nadruk op dat men via samenwerking en netwerking het meest kan bereiken. De Digihubs beantwoorden daar helemaal aan. “Elke vraag in verband met digitale toepassingen is welkom, en voor elke vraag of probleem zal de Digihub een antwoord geven”, zei Maertens. Ook Joris Hindryckx benadrukte het belang van een multidisciplinair netwerk als hefboom voor vooruitgang. “De toekomst ligt in sterke netwerken”, aldus Hindryckx.

Digitale sneltrein

Volgens minister Hilde Crevits is het duidelijk dat de coronacrisis duidelijk heeft gemaakt hoe belangrijk het is om mee te zijn in elke digitale evolutie, van AI tot cybersecurity en alles wat daar tussen ligt. “Het Digilab verstrekt advies, biedt opvang en verzamelt op één platform de nodige knowhow inzake digitalisering”, aldus Crevits. “Elke Vlaming en elk Vlaams bedrijf moet mee op de digitale sneltrein als we van Vlaanderen een economische topregio willen maken.”

 

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.