Nieuws West-Vlaanderen Vyncke en Zwitserse Bühler sluiten strategische partnership

Vyncke en Zwitserse Bühler sluiten strategische partnership

?????????????????

Vyncke en Zwitserse Bühler sluiten strategische partnership

HARELBEKE – Vyncke heeft een strategisch samenwerkingsakkoord gesloten met de Zwitserse groep Bühler. Bedoeling is om aan voedingsbedrijven een nieuw concept van energiewinning aan te bieden op basis van zogenaamd biomassa restproducten. De CO2-emissies kunnen er spectaculair mee gereduceerd worden.  “Dankzij deze samenwerking zetten we internationaal een totaal nieuwe norm in de sector van de voedingsbedrijven”, aldus Peter Vyncke.

De Zwitserse groep Bühler is geen kleintje, want goed voor 2,7 miljard Zwitserse frank aan omzet en 12.500 medewerkers op de payrol. Bühler staat bekend en wordt wereldwijd geroemd als expert in milieuvriendelijke oplossingen voor de industrie, en dat op basis van eigen technologie.

Biomassa restproducten krijgen doorgaans het etiket ‘waardeloos’ opgeplakt maar krijgen nu dankzij de samenwerking een toekomst als energiebron. Voorbeelden zijn rijstkaf bij een rijstfabriek, cacaodoppen bij een cacaofabriek of zonnebloemschalen bij een fabriek van zonnebloemolie. Volgens Peter Vyncke kan de energiekost bij voedingsbedrijven, door de nieuwe Belgisch-Zwitserse joint venture, fors gereduceerd worden, en dat met een vork tussen de 30 en de 70 procent. In bepaalde gevallen kan er zelfs sprake zijn van volledig ‘CO2-neutraal’. De tandem Bühler-Vyncke heeft overigens zijn eerste contracten al binnen. Het betreft onder meer een deal met de grote Braziliaanse brouwersgroep Grupo Petropolis en met een maltfabriek in de Uruguyaanse hoofdstad Montevideo. Nu wordt het innovatieve aanbod uitgerold naar de rest van de wereld.

Vyncke is in de vierde generatie actief als toeleverancier van milieuvriendelijke energiecentrales. Het bedrijf heeft eigen filialen in alle uithoeken van de wereld (Brazilië, Spanje, Duitsland, Tsjechië, India, Maleisië, Thailand, China). Alles bijeen werken er 350 mensen voor Vyncke. Ze worden steevast Vynckeneers worden genoemd. Vyncke werd drie jaar terug nog uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.