Nieuws West-Vlaanderen Vzw ‘Boeren op een Kruispunt’ groeit sterk in onze contreien

Vzw ‘Boeren op een Kruispunt’ groeit sterk in onze contreien

Vzw ‘Boeren op een Kruispunt’ groeit sterk in onze contreien

IEPER – De stiel van landbouwer omvat alle aspecten van het ondernemerschap. Maar landbouwers hebben het niet altijd gemakkelijk om door het bos de bomen te zien en zich als volwaardig ondernemer te profileren. De vzw Boeren op een Kruispunt werpt zich op als een volwaardig consultancykantoor, en stelt vast dat de vraag vanuit de markt alleen maar groeit.     

De vzw werd destijds (2007) opgericht door Boerenbond, ABS, KVLV-Agra (nu bekend als Ferm), en dit op initiatief van de Vlaamse Overheid en Cera, met als doel het welzijn van de Vlaamse boeren en tuinders te behartigen. Het mentale welzijn verhogen gebeurt zowel preventief als via daadwerkelijke ondersteuning.

“We begeleiden onze landbouwers op hun vraag  bij financiële, economische, psychologische, technische of sociale problemen”, aldus algemeen directeur Els Verté. “Onze medewerkers gaan voor een integrale begeleiding van onze adviesvragers, zonder te zoeken naar oorzaken en schuldigen. Een integrale begeleiding is van belang omdat het bedrijfsleven zeer nauw verbonden is met het gezinsleven. Wij gaan discreet en respectvol ter plaatse en zoeken naar oplossingen voor de landbouwer zelf, zijn/haar gezin en het bedrijf. Daarbij houden we niet alleen rekening met de financiële mogelijkheden, maar ook met persoonlijke mogelijkheden van de landbouwer en het gezin. We begeleiden zolang als nodig is.”

Hulp waar nodig

Boeren op een Kruispunt doet ook aan preventieve werking. Dit gebeurt onder meer door sensibilisering via folders, nieuwsbrieven, vormingsavonden, webinars of sociale media (website, facebook, youtube,..). Het vaste team bestaat uit 9 personen , waarvan 6 adviseurs. “Daarnaast kunnen wij beroep doen op een 35-tal vrijwilligers verspreid over Vlaanderen”, aldus Els Verté. “Zij worden ingezet ter ondersteuning van de adviseur. Voor de psychosociale hulp kunnen wij terugvallen op 9 freelance-psychologen. Deze psychologen hebben zonder onderscheid kennis van de landbouwwereld, wat niet onbelangrijk is om zich begrepen te voelen als boer of tuinder. Indien nodig doen we ook beroep op ons netwerk en werken we samen waar mogelijk met bijvoorbeeld CAW , Sociale huizen, CGG, erfbetreders, enzovoort, maar uiteraard steeds met instemming van de adviesvrager.”

Laagdrempelig, onafhankelijk, gratis

De vzw is volkomen onafhankelijk, dus niet gebonden aan administraties, overheden, landbouworganisaties en dergelijke. De dienstverlening is ook gratis. “Hierdoor kunnen wij op een volkomen onafhankelijke manier adviezen verlenen”, aldus nog Verté. “We proberen ook zo laagdrempelig mogelijk te zijn, gezien de Vlaamse landbouwer niet snel geneigd is om hulp te zoeken. Toch wordt onze hulp meer en meer  ingeroepen. Meer dan 1 op 10 landbouwbedrijven kwamen al langs bij onze diensten. Wij participeren in diverse projecten om onze expertise te delen, zoals bijvoorbeeld met het recent goedgekeurde project om het belang van het mentaal welbevinden aan te brengen in de landbouwscholen. Wij werken ook mee aan het actieplan rond mentaal welbevinden in de landbouw, zoals opgestart door minister Crevits.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.