Voka-seminarie in Shanghai: seminarie ‘The innovative China of today: Source of capital, technology and partnerships for Belgian companies’

West-Vlaamse bedrijven lonken begerig naar de Chinese markt

Shanghai -  Op woensdag 20 november organiseerde Voka in Shanghai, de grootste Belgische handelsmissie ooit, voor het eerst een seminarie. Met het seminarie ‘The innovative China of today: Source of capital, technology and partnerships for Belgian companies’ wil Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, de nieuwe economische ontwikkelingen in China beter belichten. “Met dit Voka seminarie willen wij in de eerste plaats het bewustzijn creëren onder onze ondernemers dat China steeds meer evolueert van een ‘lagekostenfabriek van de wereld’ tot een innovatiehub met miljoenen kapitaalkrachtige consumenten”, zegt Niko Demeester, secretaris-generaal van Voka.

Het belang voor de Vlaamse economie is niet gering, aangezien China de derde belangrijkste exportbestemming is voor Vlaanderen buiten de EU. “De perceptie over China als een lagelonenland waar het vooral interessant is om goedkoop te produceren, is nog steeds wijdverspreid in Europa”, stelt Niko Demeester. “De prinselijke missie naar China leek ons een uitstekende gelegenheid om meer bewustzijn te creëren onder de Belgische ondernemers dat China niet louter meer de fabriek van de wereld is maar zich steeds meer ontpopt tot een kapitaalkrachtige innovatiehub”.
Waar China in 2007 nog maar voor 4% van de totale wereldconsumptie instond, is dat vandaag al opgelopen tot 10%. Er wordt verwacht dat dit tegen 2030 al zal oplopen tot 16%. Dat de Chinese economie steeds meer aan het verschuiven is van ‘Made in China’ naar ‘Designed in China’ is nieuwer. Zo vraagt China sinds 2011 het meeste patenten aan ter wereld en zijn verschillende Chinese technologiespelers enorm sterk gegroeid de afgelopen jaren, waaronder in het bijzonder Huawei en ZTE.

“China is een gigantische afzetmarkt van 1,4 miljard consumenten, wiens koopkracht jaar na jaar toeneemt”, beaamt Wim Bosman van Credendo, die aan de missie deelneemt. “China is niet langer het goedkope productiecentrum van de wereld, maar groeit razendsnel uit tot een economische en technologische supermacht.”

Deelnemende West-Vlaamse bedrijven: Barco, Belgian Port Groep, Biscuiterie Jules Destrooper, Brouwerij De Halve Maan, Brouwerij Verhaeghe, Cid Lines, Danis Meat Group, Debra-Meat, Delavi ,Edgard & Cooper, European Spinning Group, Injectis ICO, Lapauw International, Linguitex, Maene L., Maenhout & Perquy, Nutrients Recovery System, Poppies International, Port Of Zeebrugge, Sapphire Pharma, Sitra Holding, Start2bric en Vyncke .