Nieuws West-Vlaanderen West-Vlaamse bedrijven reageren opgelucht over het opheffen mondmaskerplicht op de werkvoer

West-Vlaamse bedrijven reageren opgelucht over het opheffen mondmaskerplicht op de werkvoer

West-Vlaamse bedrijven reageren opgelucht over het opheffen mondmaskerplicht op de werkvoer

KORTRIJK – Voka West-Vlaanderen vindt het logisch dat het overlegcomité de algemene mondmaskerplicht op de werkvloer loslaat. De hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen maakt het mogelijk om de arbeidsorganisatie weer volledig bij de werkgevers te leggen, vindt Voka. Ook werd duidelijk dat vanaf 1 oktober werkgevers zicht kunnen krijgen op de vaccinatiegraad in hun bedrijf. De bedrijven willen ook een actieve rol spelen in de verdere vaccinatiecampagne.

“Het draagvlak ebt weg, zeker wanneer medewerkers in de privé- of ontspanningssfeer deze regel niet meer hoeven te volgen”, zegt Bert Mons namens Voka West-Vlaanderen. “De vaccinatiegraad in Vlaanderen ligt ook torenhoog. Het is daarom veilig om het mondmasker op de werkvloer nu los te laten, zowel in de bedrijven als in de andere geledingen van onze economie en samenleving. De mondmaskerplicht werd op de werkvloer elke dag moeilijker om toe te passen.”

In de marge van het overlegcomité raakte ook bekend dat werkgevers zicht kunnen krijgen op de vaccinatiegraad van hun personeelsgroep. Voka West-Vlaanderen vraagt dat dit zo snel als mogelijk wordt geoperationaliseerd. Via de bedrijfsarts of de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk kunnen de cijfers worden opgevraagd. De regeling geldt enkel voor vestigingen met minimaal 50 werknemers en dat om de privacy van de individuele werknemers te waarborgen. De kennis van de vaccinatiegraad per vestiging laat toe om de verantwoordelijkheid voor de covidmaatregelen bij de werkgever zelf te leggen. In een nieuwe Voka-enquête bij 750 ondernemingen zegt 48% hinder te ondervinden in de bedrijfsvoering door de covidmaatregelen op de werkvloer.

Inbreng bedrijven pro vaccinatie

Voka West-Vlaanderen vraagt sinds de start van de vaccinatiecampagne om ook ondernemingen te betrekken bij het vaccineren. Werkgevers, bedrijfsartsen en externe diensten hebben een jarenlange ervaring opgebouwd tijdens herhaaldelijke griepvaccinatiecampagnes. Uit een recente Voka-enquête bij 750 ondernemingen blijkt dat 84% van de ondernemingen bereid is om een volgende coronaprik te faciliteren in hun onderneming. Voka West-Vlaanderen vraagt dat dit zo snel als mogelijk wordt geoperationaliseerd.

“In bedrijven waar de vaccinatiegraad te laag is, kunnen werkgevers op de werkvloer vaccinaties aanbieden”, vindt Bert Mons. “We vragen dan ook opnieuw om de vaccinatie op de werkvloer mogelijk te maken. Werkgevers zijn hier massaal vragende partij voor. We moeten ons ook samen voorbereiden op een mogelijk derde prik. We kunnen daar beter te vroeg aan beginnen dan te laat.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Peter D. 2021-09-22 12:11:11

Gemakkelijk om te zeggen en te schrijven : afschaffen mondmaskerplicht ... Nog nergens wetgeving hierover gevonden voor gewone bedrijven ... vertel het maar aan de werknemers in ons bedrijf dat die maskers nog verplicht zijn, terwijl dat overal aangekondigd wordt. Je mag naar feestjes, festivals, restaurants, ... maar in de eetzaal moet je met de mondmasker rond lopen en op anderhalve meter zitten. Wat als je controle krijgt en niemand draagt een mondmasker in de gang of het magazijn ? Ze zijn niet mals. De preventie adviseur

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.