Van der Vennet VCIB 2023

West-Vlaamse beleggingsclub VCIB viert 20e verjaardag

BELLEGEM - Twintig jaar terug richtte Pierre Van der Vennet zijn eigen beleggingsclub VCIB (Vlaams Centrum voor Internet Beleggers) op. Onafhankelijk en neutraal. In die twee decennia doorstond hij - een gevolg van de marktfluctuaties- veel stormen, maar hij mag terecht fier zijn op zijn behaalde rendementen. Bij de 20e verjaardag steekt hij een waarschuwende vinger op over de huidige en globale financieel-economische toestand. Van der Vennet verwijst naar een citaat van Henry Ford die ooit zei: ”Moesten de mensen begrijpen hoe ons geldsysteem werkt, dan komen ze morgen vroeg in opstand."

Deze waarschuwende woorden zijn nog immer actueel, vindt Van der Vennet. Op 15 en 20 mei geeft hij via info avonden meer tekst en uitleg aan al wie interesse heeft in het oordeelkundig beleggen van spaargeld. 

info: www.vcib.be

 

Pierre Van der Vennet ziet drie fundamentele tendenzen als hij naar de huidige markten kijkt.

Primo : De financiële grondvesten wankelen

De wereldeconomie kampt met torenhoge schulden, ongebreideld geld bijdrukken en snel devaluerende valuta. Reële inflatie holt het spaargeld uit, met verliezen die kunnen oplopen tot -6% per jaar. Spaarders verliezen zo jaarlijks veel vermogen, terwijl overheden daar wel baat bij hebben om hun schuldenberg te verkleinen.

De banken zelf zijn ook bijzonder kwetsbaar geworden. Door renteverhogingen verliezen ze miljarden op hun obligatieportefeuilles, terwijl klanten hun geld beginnen weg te halen. Incidenten in de VS en Europa in maart 2023 tonen aan dat dit geen theoretisch risico meer is.

Secundo : Er dreigt een oplopende digitale controle en een sterk verlies aan vrijheid

In alle stilte ontwikkelt zich momenteel een monetaire revolutie : de digitale centrale bankmunt (CBDC). In de toekomst zullen niet meer de banken, maar het hogere niveau van de centrale banken die nieuwe digitale munt beheren en ook de volledige controle verwerven van alle financiële transacties. Dit brengt de financiële privacy volledig in het gedrang en kan ook het einde betekenen van het traditionele banksysteem van sparen, lenen en afbetalen.

Tertio : 2 grootmachten strijden om de wereldhegemonie en veroorzaken een instabiele wereldorde

Je ziet dat op vandaag de wereldeconomie verdeeld wordt in 2 kampen: enerzijds het verzwakkende Westen en anderzijds de opkomende BRICS+ landen, met China als economische motor. We zien hierbij dat Europa totaal zijn zeggenschap verliest. Ook de grondpijler van de westerse macht, nl de petrodollar komt ook in de verdrukking. Dit kan enorme gevolgen hebben voor ons hele financiële systeem. Dit is ook één van de items die ik in het bijzonder wil toelichten op de opendeur avond.

 2025, het Jaar van de Goudvis

“In deze snel veranderende wereld is het belangrijk uw hele vermogen te beschermen”, zegt Van der Vennet. “Het VCIB heeft zich tientallen jaren altijd gefocust op het behalen van een goed rendement van het spaarkapitaal via beursbeleggen. In de laatste jaren zijn we echter tot de conclusie gekomen dat we – als allerte beleggerscommunity – ons werkterrein moesten uitbreiden  naar meerdere peilers van het persoonlijk bezit :  naast de beursproducten maken ook edelmetalen, vastgoed en valuta de basis van het persoonlijk bezit. Voor de particuliere spaarder biedt daartussen de goudsector het beste perspectief om ons vermogen niet alleen te vrijwaren, maar ook krachtig uit te breiden. Daarom hebben we “De Goud Community” opgericht. Hierin kwamen alle leden unaniem tot de conclusie om een belangrijk deel van hun spaargeld om te zetten in massief goud (baren of munten).  Zo zet je digitaal geld om tot een tastbare waarde-opslag, die al eeuwenlang bewezen heeft  inflatiebestendig te zijn. Goud heeft zodoende sedert 2000 een ongeziene waardestijging doorlopen van 10.000 euro per kilogram naar meer dan 90.000 euro. Die waardegroei is daarenboven helemaal belastingvrij. Wij noemen 2025 het Jaar van de Goudvis: een symbool van zekerheid en bescherming. Wie zo een gouden visje bezit, neemt zijn verantwoordelijkheid op voor de toekomst van zichzelf én de volgende generatie.”