COVATTI kickoff groepsfoto Van links naar rechts: Gunther Bamelis (4Werk), Luc Rosseel (Oesterbank), Mia Decaestecker (4Werk), Dominique Kesteloot (Waak), Bram Wenes (4Werk), Bart Neels (4Werk), Ilse Van Houtteghem (POM West-Vlaanderen), Bart Decloedt (Mariasteen) en Bram Bruggeman (POM West-Vlaanderen).

West-Vlaamse maatwerkbedrijven integreren slimme technologieën op de werkvloer

Brugge - West-Vlaamse maatwerkbedrijven zijn pioniers in het implementeren van innovaties om operatoren in hun job te ondersteunen. Onder de noemer 'Technologie helpt een handje' schakelen 4Werk (de sectorfederatie) en POM West-Vlaanderen nog een versnelling hoger om moeilijk werk op de werkvloer met technologie makkelijk te maken. Stimuleren van innovatie 'op maat van de werknemers' is belangrijk. "De onderlinge samenwerking tussen de West-Vlaamse maatwerkbedrijven is met dit project echt tastbaar geworden, en dat is iets om best fier op te zijn", aldus Mia Decaestecker, voorzitter van 4Werk.

Samen met diverse kennisinstellingen werden zes verschillende prototypes ontwikkeld waarbij technologie functioneert als hefboom naar werkbaar werk. Ook het nieuwe project integreert drie nieuwe zogenaamde proeftuinen in maatwerkbedrijven. Zo zet Waak (uit Kuurne) een nieuw slim visualisatie- en beheerssysteem op in samenwerking met Sowepo. Dit platform laat toe om een bredere groep werknemers voor complexere taken in te zetten. Het in Hooglede-Gits gevestigde Mariasteen - in samenwerking met collega's van Westlandia, ’t Veer, Sowepo en Waak - test en verfijnt technieken om persoons- of werkgebonden hulpmiddelen voor medewerkers snel, flexibel en goedkoop te vervaardigen. En De Oesterbank en Kringwinkel Kust ontwikkelen een polyvalent communicatiebord dat productieresultaten visualiseert om de betrokkenheid en motivatie van de werknemers te verhogen.

Om al deze nieuwe proeftuinen te begeleiden, nam 4Werk Bart Neels in dienst als shared engineer. Hij staat ten dienste van alle 24 West-Vlaamse maatwerkbedrijven, wat uniek is voor Vlaanderen.

Expert in inclusieve tewerkstelling

Maatwerkbedrijven zijn al decennialang experts in inclusieve tewerkstelling: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam zinvol werk aanbieden. “Met hun verdere ontwikkeling in nieuwe technologische proeftuinen en hun shared engineer kunnen maatwerkbedrijven deze expertise delen met én uitrollen naar het West-Vlaamse bedrijfsleven”, zegt Jean de Bethune, gedeputeerde voor Economie en Sociale Economie. “Ook reguliere bedrijven zitten met vragen om het werk toegankelijker te maken. Ze willen ook hun oudere of laagopgeleide werknemers langer aan het werk houden en concurrentieel blijven tegelijkertijd. Zo zetten maatwerkbedrijven hun positie als betrouwbare toeleverancier voor de maakindustrie kracht bij.”