West-Vlaamse ondernemer Paul Gheysens kroont zich tot de ‘King van Antwerpen’

IEPER - Met het behalen van de kampioenstitel van België, zondagavond, zet Paul Gheysens via zijn voetbalclub Antwerp de (voorlopige) kroon op het werk. In 2016 (Antwerp speelde toen nog in tweede klasse) investeerde hij - verrassend toch wel - in de oudste club van het land en toen volgden zeven vette sportieve jaren, met dit jaar zowel een beker als een landstitel op zak voor de club die hij in eigendom heeft. Voor de tv-camera's bleef hij na het behalen van de titel opvallend nuchter. "Het team heeft het gedaan, net als het harde werk, elke dag opnieuw", zo verklaarde de ondernemer in hem.    

Eerst investeren en zaaien, pas later oogsten. Dat is altijd het parool geweest van Gheysens die nu na het huidige succes met zijn voetbalclub, nu door het leven stapt als de 'King van Antwerpen'.

In 2016 begon hij aan zijn grote voetbalavontuur, met de bedoeling zowel bedrijfsmatig als sportief successen te behalen met de club die bekend staat als de Great Old. Die grote oude club, met roots die teruggaan tot eind negentiende eeuw, werd door de West-Vlaamse ondernemer nieuw en jeugdig leven ingeblazen. Voorlopig heeft dat Gheysens al heel veel geld gekost en nog geen winst opgeleverd. Volgens de laatste bekende berekeningen heeft de Ieperling, die ooit begon als tuinman en nu een succesrijk internationaal projectontwikkelaar is, al om en bij de 200 miljoen euro bovengehaald uit de vennootschap Goala, die Royal Antwerp FC beheert en bestuurt.

Van rood naar groen

Paul Gheysens betaalde destijds 8,7 miljoen euro om eigenaar en hoofdaandeelhouder te worden van 'den Aantwerp' alsook van het oubollige stadion waar hij nieuwe tribunes liet bouwen. Dat bedrag werd als goodwill afgeschreven over en periode van negen jaar. Jaar na jaar onderschrijft hij als eigenaar ook nieuwe kapitaalsverhogingen om de verliezen van de club te compenseren.

In het boekjaar 2021/2022, dat eindigde in de maand juni, was Antwerp FC goed voor een verlies van 32 miljoen euro netto. Het eigen vermogen werd toen getaxeerd op 1,3 miljoen euro. Gheysens heeft zich dit jaar geëngageerd om uiterlijk deze maand nog eens 47,5 miljoen euro nieuw kapitaal in de kassa te droppen.

Het behalen van titel én beker opent nieuwe financiële vooruitzichten voor Gheysens en zijn voetbalbedrijf. Mocht daar ook nog eens een kwalificatie voor de Champions League bijkomen (Antwerp moet nog één voorronde wedstrijd tot een goed einde brengen), dan kan de financiële situatie van rood naar groen kleuren.

foto: Mediahuis/Het Nieuwsblad