Trias peru

West-Vlaamse ondernemers ondernemen sociale missie naar de Peruaanse patat

KNOKKE - Wat hebben zaakvoerders, een tandarts, een burgemeester, een Olympische medaillewinnares (Es Callens), een CEO op rust en een apotheker met elkaar gemeen? Dat ze op maandag 11 november met ngo Trias, een ontwikkelingsorganisatie die lokaal ondernemerschap in minder ontwikkelde landen steunt, samen naar de bakermat van de aardappel vertrekken, zijnde Peru. Bij de deelnemers ook twee West-Vlamingen met ondernemersbloed in de aders: Hilde Declerck, tandartse parodontologie uit Torhout en Willy Delvaux uit Torhout, ex-CEO Procter& Gamble uit Knokke-Heist. Floralux is mede partner in hun verhaal. Bedoeling van de missie: het lokale ondernemerschap helpen met raad en daad en met een financiële gifte van 25.000 euro voor de aardappelboeren.

De Trias Trail (4de editie) combineert een sportieve uitdaging met financiële steun aan Coopagros, een aardappelcoöperatie in Peru. Hiermee kunnen de Peruviaanse aardappelboeren het proces van gevriesdroogde aardappelen (chuño) naar een hoger niveau tillen. Het natuurlijke proces van aardappelen te vriesdrogen is een culturele gewoonte in het zuiden van Peru en Bolivië. Na het blootstellen van de aardappel op de hoogvlakte gedurende de koude nachten met vriestemperaturen, worden de aardappelen veertien dagen in de stromende rivier gelegd. Daarna stampen de vrouwen met blote voeten het overtollige vocht eruit, worden de aardappelen gepeld om tenslotte te laten drogen in de hoogtezon. Dit proces is nu gedeeltelijk vervangen door het bouwen van een kleine verwerkingseenheid (vrieskamer) waar de aardappelen op semi-industriële wijze bevroren worden en verder verwerkt tot chuño.
De Trias Trailers zamelen voor hun vertrek in totaal 25.000 euro in zodat er een droogkamer kan geïnstalleerd worden. Op die manier wordt de kwaliteit van de chuño maximaal gegarandeerd en kunnen de boeren, hun gezinnen en bij uitbreiding de hele gemeenschap lokaal een beter leven leiden.
Na het bezoek aan de coöperatieve en de vrieskamer reizen de ondernemers door naar Ausangate-gebied, waar ze na een vijfdaagse trekking op de top van de ruim 5.000 meter hoge Regenboogberg zullen staan. Climbing manager Bjorn Vandewege heeft in de voorbereiding de deelnemers fysiek klaargestoomd en hij zal de expeditie leiden. Met een gift op Trias-rekeningnummer BE45 7363 3333 3389 met als vermelding 201/9000/02322 steun je de aardappelboeren in Peru via de Trias Trail. Voor giften vanaf 40 euro ontvang je begin 2020 een fiscaal attest, waarmee je bijna de helft van jouw gift recupereert.