Kulak acamdemiejaar 21

West-Vlaamse campussen van de KU Leuven willen zich profileren als expertisecentra voor artificiële intelligentie en data science

KORTRIJK, BRUGGE - De West-Vlaamse KU Leuven campussen in Kortrijk en Brugge, hebben het 57e academiejaar plechtig geopend. Dit gebeurde met een academische zitting met als onderwerp ‘morgen planten we vandaag’.  Voor de gelegenheid ging de zitting niet door in de Kortrijkse schouwburg maar wel  op de eigen Kortrijkse Kulak Campus en in een geheel eigen formule. Met steun van de KU Leuven willen de West-Vlaamse universiteiten zwaar inzetten op artificiële intelligentie en op data science.  

De opening van het academiejaar betekende ook het feestelijk begin van de tweede beleidstermijn voor rector Luc Sels en van vicerector Piet Desmet. De academische zitting en persmoment stonden dan ook in het teken  van de beleidsplannen voor de komende termijn van de rector voor KU Leuven en haar campussen. Accenten die naar voren werden geschoven zijn de realisatie van KU Leuven in West-Vlaanderen als referentiecentrum voor artificiële intelligentie en data science, de samenwerking met de stad en de hoopvolle blik op terugkeer naar een normaal academiejaar.

Referentiecentrum artificiële intelligentie en data science

"Wij zijn met KU Leuven en Vives hier in de regio hét referentiecentrum voor artificiële intelligentie en data science geworden", stelde vicerector Piet Desmet. "Bij de start van het vorige academiejaar hebben we die ambitie uitgesproken, maar nu kunnen we stellen dat we dit gerealiseerd hebben. Onderzoeksmatig zijn er inspanningen geleverd met investeringen in mensen en middelen. Onze korps van professoren telt reeds 10 koppen met complementaire expertise in het domein, gaande van pure data science tot AI en recht. De brede regio kan dus bij ons terecht met al zijn AI-vraagstukken.”

Daarnaast krijgt artificiële intelligentie ook een verweving in het curriculum van de student via een plichtpakket binnen de opleiding informatica, als keuze pakket voor andere W&T opleidingen en als campusbrede optie voor alle Kulak-opleidingen. Ook binnen het levenslang leren aanbod wordt een groot AI en data science sausje aangeboden met de  recente lancering van het gloednieuwe postgraduaat AI in business and industry en volgend academiejaar de start van de master-na-master in artificiële intelligentie.

Samenwerking met de stad

Ook de goede banden met de stad worden de komende jaren verder aangehaald. Stad Kortrijk is met om en bij de 16.000 studenten, waarvan twee derde op Hoog Kortrijk rondloopt, de grootste studentenstad van de provincie en kan zich dus met recht profileren als stad van kennis, creativiteit en innovatie. Een ambitie die ook waarnemend burgemeester Ruth Vandenberghe bevestigt. "Het is voor de stadscoalitie absoluut wenselijk om de link tussen de stadskern en Hoog Kortrijk sterk te houden en zelfs te verbeteren waar mogelijk", stelde de burgemeester. "We gaan daarbij ook voor een duurzaam verhaal met onder meer de heraanleg van de Doorniksewijk en de plannen voor de Vlasakker site."

Een groen jaar

Voor rector Sels is de opstart van een ‘normaal’ academiejaar een zegen. "We starten in code groen, met volwaardige bezetting en daar zijn we heel blij om", stelde de rector. "We mogen niet onderschatten welke impact het afgelopen anderhalf jaar heeft gehad niet alleen op de nieuwe studenten, maar ook de huidige studenten. Ik hoop dat ze genieten van het komende jaar en durven plezier maken. Ze hebben het verdiend. We blijven KU Leuven breed natuurlijk nog voorzichtig en behouden het online lesalternatief in bepaalde situaties. Daarnaast houden we nog vast aan het mondmasker waar de nodige afstand niet bewaard kan worden. Maar mijn oproep aan de studenten is toch vooral breek uit, geniet van al wat de studententijd te bieden heeft, jullie hebben het verdiend."