Het aantal Belgische wijnbouwers stijgt jaar na jaar. In 2020 werden maar liefst 198 wijnbouwers geregistreerd tegenover 154 in 2019. Dat gaat over zowel professionele als amateur wijnboeren.
De grootste stijging vond plaats in de provincies Limburg (37 wijnboeren tegenover 27 in 2019) en Luik (21 wijnboeren tegenover 9 in 2019). Vlaanderen heeft met 68 % nog steeds dubbel zoveel wijnboeren dan Wallonië, maar Wallonië deed een flinke inhaalbeweging. In 2019 was nog maar 25 % van de wijnboeren Waals, in 2020 al 32 %. West-Vlaanderen telt 27 wijnboeren (20 in 2018).
In totaal werd in België maar liefst 587 hectaren gebruikt om wijn te verbouwen. Gemiddeld beplant een wijnboer 3 hectaren met wijnstokken. Slechts 14 producenten bezitten meer dan 10 hectaren grond. West-Vlaanderen telt volgens de laatste cijfers 70 hectare (iets meer dan 40 in 2018).
De Belgische wijnbouw stijgt jaar na jaar in aanzien en waarde. De omslag van ambachtelijk naar ondernemerschap is dan ook volop aan de gang. Wie had ooit kunnen denken dat we samen met alle wijnbouwers de 500 hectaren zouden overstijgen, en nog is het einde niet in zicht.
Koploper Henegouwen
Spijts het feit dat Vlaanderen meer wijnboeren én meer bebouwde hectaren heeft (326 hectaren tegenover 260 in Wallonië), produceerde Wallonië aanzienlijk meer liters wijn, met de nadruk op mousserende wijn. Op een totaal van 1.853.034 liter werd 1.003.059 liter geproduceerd door Wallonië, dat is zo’n 10 % meer dan Vlaanderen.
Dat is vooral te verklaren door de hogere productie van mousserende wijn die vooral in Henegouwen plaatsvindt. Het aan West-Vlaanderen grenzende Henegouwen behoudt de eerste plaats als grootste wijnproducent in België met maar liefst 31 % van de totale productie (568.936 liter wijn). Ter vergelijking: West-Vlaanderen is goed voor 180.000 liter, Limburg voor 300.000 liter. Nog een weetje: rosé wordt in onze contreien amper gecultiveerd.