Unilin VR_Game_UNILIN_03

West-Vlaanderen sterkhouder op vlak van innovatie via patenten

KORTRIJK - Het aantal patentaanvragen van West-Vlaamse bedrijven steeg in 2024 met 12% ten opzichte van 2023, waar daarvoor een daling zichtbaar was. Dat blijkt uit een analyse van Voka West-Vlaanderen op basis van cijfers uit de EPO Patent Index. Patenten worden algemeen beschouwd als een belangrijke graadmeter voor de innovatiekracht van een regio. Ze geven bedrijven exclusieve rechten op een uitvinding en beschermen hen tegen concurrentie.

foto: Unilin archief

 

Terwijl het aantal patentaanvragen op nationaal niveau relatief stabiel bleef, toont West-Vlaanderen een opvallend herstel.

“Dit herstel wijst op een hernieuwde dynamiek en toont aan dat onze bedrijven volop inzetten op innovatie”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. “Een positief signaal dat welgekomen is in deze turbulente economische tijden.”

Unilin als trekker

De groei van 12,4% in West-Vlaanderen contrasteert met de daling in Vlaanderen (-2,0%) en Wallonië (-9,9%). Dit suggereert dat West-Vlaamse bedrijven sterker inzetten op intellectueel eigendom en innovatie, mogelijk gestimuleerd door nieuwe investeringen en strategische samenwerkingen.

Het West-Vlaamse Unilin is daarin een van de toonaangevende ondernemingen en behoorde in 2024 met 90 patentaanvragen tot de top 10 van Belgische aanvragers. Unilin benadrukt hiermee het belang van intellectuele eigendom in een competitieve markt. Zopas kondigde de West-Vlaamse multinational nog een investering aan van 40 miljoen euro in Polen. Die fabriek moet tegen 2026 hoogwaardig en gepatenteerd isolatiemateriaal produceren.

“Innovatie is geen optie, het is een noodzaak om relevant te blijven”, zegt Bart Van der Stockt, president van Unilin Technologies, de IP-divisie van Unilin. “Onze investeringen in onderzoek en ontwikkeling zorgen ervoor dat we wereldwijd concurrerend blijven en onze technologie beschermen tegen imitatie. Innovatie is en zal altijd deel uitmaken van het Unilin-DNA. De innovaties en afgeleide octrooien gaan niet louter over nieuwe productieprocessen, maar omvatten ook nieuwe producten, en technieken om de recycleerbaarheid van bestaande Unilin-producten te optimaliseren. Onze drijfveer is dan ook om steeds betere, mooiere en duurzamere producten te kunnen aanbieden.”

Lichtend voorbeeld

Uit de analyse blijkt dat de top 10 aanvragers in België verantwoordelijk zijn voor een derde (34%) van de patentaanvragen, in Vlaanderen is dat zelfs bijna de helft (44%). Die top 10 bestaat uit grote spelers waaronder kennisinstellingen (KU Leuven, UGent, Universiteit Antwerpen), innovatiecentra (Imec, VITO, VIB) en grote bedrijven zoals SYENSQO, Umicore en het West-Vlaamse Unilin en Melexis.

“We hopen dat bedrijven zoals Unilin een inspiratiebron kunnen zijn voor kmo’s, die de stap naar meer innovatie en bescherming van hun technologische knowhow nog veel meer moeten durven zetten”, besluit Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.