Nieuws West-Vlaanderen West-Vlaanderen telt zes ‘best managed companies’

West-Vlaanderen telt zes ‘best managed companies’

West-Vlaanderen telt zes ‘best managed companies’

KORTRIJK – Voor het vierde jaar op rij erkent het best managed companies-programma private bedrijven voor hun uitmuntende ondernemerschap. Deelnemers aan dit programma worden geëvalueerd aan de hand van een wereldwijd beproefd framework : een heldere langetermijnstrategie, sterke competenties, hoge betrokkenheid en solide financiële resultaten.

Dit jaar werden 24 Belgische private bedrijven geselecteerd door de onafhankelijke jury. Zes bedrijven zijn afkomstig uit West-Vlaanderen. De Gullegemse high end machinebouwer LVD, die met een golden award werd bedacht, is al voor het vierde opeenvolgend jaar aan het feest. Voor Carl Dewulf, CEO van LVD, is dit het resultaat van dieptewerk dat echter nooit af is.  

De zes West-Vlaamse laureaten zijn, behalve LVD, Belgian Pork Group, Locinox, Saey, Stadsbader en Vanheede Environment Group. Bedrijven die wensen deel te nemen aan het programma, moeten een omzet hebben van meer dan 10 miljoen euro. Ze moeten minstens 5 jaar bestaan, met meer dan 25 voltijdse werknemers en de meerderheid van de aandelen moeten een Belgisch etiket hebben. Het hoofdkantoor van het bedrijf of zijn grootste beleidscentrum moet eveneens gevestigd zijn in België.

Uitdagend jaar

Volgens Bruno Peelaers, directeur van het initiatief is het na een uitdagend jaar voor veel bedrijven belangrijker dan ooit om het leiderschap van deze private bedrijven te erkennen. “Het vereist veerkracht en wendbaarheid en dit zijn precies de waarden die door het best managed companies programma worden erkend, ondersteund en gestimuleerd”, aldus Peelaers. “Best managed companies weten als geen ander uitdagingen om te buigen in opportuniteiten. Ze hebben een optimistische en heldere visie op de toekomst en hebben een sterk engagement tegenover duurzaam ondernemen. Deze troeven stellen hen in staat de wereld van morgen te omarmen en hun sterke punten uit te spelen. Via het programma willen we bedrijven helpen sterker te worden en de economische groei in België te ondersteunen.”

Sterktes en uitdagingen

Sinds 2018 gaan Deloitte Private en Econopolis, bijgestaan door KU Leuven sinds 2019, op zoek naar sterk presterende bedrijven in het Belgische ondernemerslandschap. Tijdens het hele proces van het programma worden de bedrijven begeleid door een coach van Deloitte. De coaches toetsen strategie, operationele en financiële processen aan de voorwaarden. Bedrijven kunnen jaar na jaar blijven deelnemen aan het proces. Het programma breidt dit jaar verder uit door bedrijven te erkennen die vier opeenvolgende jaren met succes het label van best managed companies hebben behouden.

“Elk jaar zijn we verrast door de openheid van deze ondernemers om een gesprek aan te gaan over hun sterktes en uitdagingen”, zegt Nikolaas Tahon namens Deloitte. “Tijdens de pandemie zien we de wendbaarheid waarmee deze bedrijven zich aanpassen aan de onvoorziene omstandigheden en hun uitdagingen omzetten in een competitief voordeel.”

Een onafhankelijke jury beoordeelt de managementcapaciteiten van de deelnemers aan de hand van de  pijlers van het best managed companies-framework. De externe jury staat onder leiding van Françoise Chombar, CEO Melexis, en wordt bijgestaan door vijf leden uit de academische wereld en het bedrijfsleven: Koenraad Debackere, Professor KU Leuven en Chairman KBC Group, Geert Noels, CEO en Chief Economist Econopolis, Rik Jacob, voormalig CEO Ardo, Rik Vera, chairman and founding partner Nexxworks, en Yves Noël, voormalig CEO NMC.

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.