West-Vlaanderen trok in 2021 ‘slechts’ 34 buitenlandse investeringen aan

BRUGGE - Uit recente cijfers van de FIT, Vlaio en POM West-Vlaanderen blijkt dat internationale ondernemingen in 2021 34 investeringsprojecten aangekondigd hebben in West-Vlaanderen, met 583 verwachte jobs. Het investeringsbedrag is 90 miljoen euro. Dat laatste bedrag is relatief weinig in vergelijking met 2020 (365 miljoen euro) en 2018 (441 miljoen euro), maar vergelijkbaar met 2019 (95 miljoen euro). Opvallend is wel dat West-Vlaanderen van alle Vlaamse provincies het minst aantal buitenlandse bedrijven weet aan te trekken.     

Internationale ondernemingen kondigden 295 investeringsprojecten in Vlaanderen aan, waarbij ze 6.233 extra jobs verwachten. Alles bijeen vloeit op die manier 2,85 miljard euro naar Vlaanderen. Onder meer de Brexit deed het aantal buitenlandse investeringen in Vlaanderen pieken. “2021 was een uitdagend jaar voor de internationale zakenwereld”, zegt Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade (FIT). “Naast de aanhoudende coronacrisis dreigde ook de Brexit, die begin 2021 een feit werd, roet in het eten te gooien. Toch slaagde Vlaanderen erin honderden internationale ondernemingen te overtuigen van zijn economische troeven.”

West-Vlaanderen is Britse toegangspoort

In West-Vlaanderen waren er in 2021 evenveel investeringen vanuit het VK als vanuit de VS (elk 10). Beide landen staan op de eerste plaats, gevolgd door  Nederland (4), Frankrijk en Japan (elk 2). De overige landen kondigden elk één investering aan (Singapore, Finland, Luxemburg, Italië, Qatar en Noorwegen). In West-Vlaanderen ging het in 13 van de 34 investeringen in 2021 om fusies en overnames (38,2%). Slechts vijf projecten zijn uitbreidingen (14,7%) en maar liefst 16 zijn greenfields (47,1%).

Uit data van de FIT blijkt alvast dat op jaarbasis (2021) nog nooit zoveel Britse investeerders de weg naar West-Vlaanderen vonden: tien in totaal. De redenen voor die Britse interesse in West-Vlaanderen zijn niet ver te zoeken. West-Vlaanderen is het best gepositioneerd voor het aantrekken van Britse bedrijven, niet in het minst dankzij de zeer goede linken met het VK vanuit de haven van Zeebrugge en het programma onder de noemer West-Flanders, gateway to Europe, een traject dat in samenspraak met FIT werd ontwikkeld.

Eind vorig jaar keurde POM West-Vlaanderen een overeenkomst met FIT en Vlaio goed voor de oprichting van een 'acquisitieplatform' voor buitenlandse investeerders. Het is nu wachten op de ondertekening aan Vlaamse zijde.

Schaduw over buitenlandse investeringen

De trots waarmee Vlaanderen uitpakt met de globale cijfers, heeft ook een keerzijde als het om West-Vlaanderen gaat. In die zin hangt er een soort van schaduw boven onze provincie. Het aandeel buitenlandse investeringen (90 miljoen euro) lijkt vooral op peanuts als je het globale Vlaamse cijfer in rekening brengt (2,86 miljard).

West-Vlaanderen kan dan ook alleen maar hopen dat er vanuit Vlaamse zijde volwaardig aandacht wordt gegeven aan de voorgenomen acquisitiestrategie, zodat het aandeel in de buitenlandse investeringen deftiger proporties aanneemt.