vandelanotte Roger

West-Vlaanderen verliest met Roger Vandelanotte (102) de visionaire peetvader van de accountants

KORTRIJK - In Kortrijk is, na een kwalijke val, Roger Vandelanotte overleden. Hij was quasi onmiddellijk na WO II de stichter van het gelijknamige kantoor dat zijn thuisbasis heeft aan het Kennedypark in Kortrijk en nu in de derde generatie met bravoure geleid wordt door kleinzoon Nicolas. De verdiensten van 'peetvader' Roger Vandelanotte voor de sector van boekhouding en accountants, alsook zijn rol in de opgang van het West-Vlaamse bedrijfsleven groot of klein, kunnen nooit genoeg onderlijnd worden. Zelden of nooit was de term visionair zo toepasselijk.

Roger Vandelanotte werd geboren in januari 1920. Bij zijn honderdste verjaardag - januari 2020- werd hij op zijn eigen kantoor nog uitgebreid gevierd en in de bloemetjes gezet.

1948 was een belangrijk jaar voor de familie Vandelanotte. Het was het jaar waarin Roger Vandelanotte het gelijknamige accountants- en auditkantoor oprichtte. Al werd zijn verhaal veel groter dan hij allicht zelf had durven dromen. De peetvader en visionair besliste bijna 75 jaar terug om zijn job als onderwijzer in te ruilen en in zijn eentje een accountantskantoor uit de grond te stampen. Een levenswerk waarin hij met bravoure slaagde. Destijds viel zijn beslissing nochtans niet bij iedereen in goede aarde. Vooral zijn ouders geloofden niet dat je van boekhouden je beroep kon maken. Bovendien moest je wel gek zijn om een gerenommeerde job als onderwijzer op te geven voor iets waarvan je misschien niet eens kon leven.

Maar Roger Vandelanotte bewees hun grote ongelijk. De fiscus legde in die tijd steeds meer voorwaarden op en bedrijven zagen in dat ze belangrijke informatie uit hun boekhouding konden halen. De oprichting van het kantoor werd een schot in de roos. Sinds de jaren ’50 werd elk jaar minstens een extra medewerker in dienst genomen. Op vandaag telt het kantoor ruim 550 medewerkers en heeft het bijhuizen in heel het Vlaamse land.

Drie generaties

Hoewel Roger Vandelanotte zijn kinderen nooit verplichtte om bij hem in de zaak te komen, groeide het kantoor toch uit tot een succesvol familiebedrijf met drie generaties aan het roer. Toen zijn oudste zoon Koen Vandelanotte na zijn studies in 1971 een aanbod kreeg om in een grote internationale firma aan de slag te gaan, koos hij resoluut voor de zaak van zijn eigen vader.

In 1987 besloot zijn jongste zoon Hein Vandelanotte diezelfde weg op te gaan. Het is mede dankzij hen dat het familiebedrijf bleef groeien en met de visionaire slogan ‘More than accountants’ de 21e eeuw in ging. Vader Roger bleef altijd een soort van mentor voor hen, een groot figuur die hen de kneepjes van het vak leerde. De komst van Nikolas Vandelanotte maakte echter al gauw de weg vrij voor de derde generatie. Als oudste zoon van Koen Vandelanotte kwam hij in 1998 deel uitmaken van het familiebedrijf.

Een 'Rogerdag'

Tot enkele jaren terug kwam grootvader Roger nog regelmatig langs op het hoofdkantoor in Kortrijk, met een gezonde vorm van nieuwsgierigheid. Als eerbetoon aan de stichter werd bij zijn honderdste verjaardag zelf een Rogerdag in het leven geroepen. Medewerkers konden gedurende het jaar en vrij te bepalen een extra dag vakantie opnemen.

'Mijnheer' Roger werd 102 jaar. "Een Vandelanotte moet oud worden, dat is verplicht", was één van zijn bekende oneliners, en hij hield woord ook. Roger Vandelanotte laat 4 kinderen, 6 kleinkinderen en 8 achterkleinkinderen achter. Hij wordt zaterdagmorgen in zijn geboortegemeente Wevelgem ten grave gedragen. De redactie van Made in West-Vlaanderen betuigt via deze weg zijn diepste medeleven aan de familie. Mogen de goede herinneringen blijven leven.