Nieuws West-Vlaanderen Wijndomein Monteberg werkt samen met champagneboer uit Epernay

Wijndomein Monteberg werkt samen met champagneboer uit Epernay

Wijndomein Monteberg werkt samen met champagneboer uit Epernay

Monteberg 2De familie Six van het wijndomein Monteberg uit Dranouter werkt al anderhalf jaar samen met de Franse champagneboer Thierry Niziolek, een grote naam in het milieu en afkomstig uit de regio rond Epernay. Niziolek hielp bij de beplanting van een hectare met druiven. De bedoeling is om liefst op korte termijn een eigen schuimwijn aan te maken (de naam champagne mag hier niet gebruikt worden) en op de markt te brengen. De eerste oogst is voorzien voor volgend jaar. De Franse champagneboer is naar het zeggen van de familie Six zwaar onder de indruk van de in West-Vlaanderen aanwezige knowhow over wijnbouw. Niziolek, die al de derde generatie vertegenwoordigt in zijn eigen streek, wil nu een deel van zijn champagne hier, in de Westhoek,  laten produceren. Dat zou ook goedkoper zijn dan hetzelfde cultiveren in eigen Frankrijk. Volgens Jean-Pierre Six is Monteberg al sinds 2008 actief in de schuimwijnen maar zorgt de Franse inbreng alweer voor een groot surplus inzake kwaliteit.

De familie Six van het domein Monteberg verwacht overigens een goed wijnjaar, spijts het tegenvallende weer van het voorjaar. Dat lieten de eigenaars recent weten in een gesprek met De Tijd. De voorbije maanden hebben veel goed gemaakt, zodat de druiven goed afrijpen, wat in principe moet zorgen voor een kwaliteitsvol eindproduct. Op de zuidelijke helling van de Monteberg en Kemmelberg werden in 1996 een 600 wijnstokken aangeplant als studie om te zien of het in dit terroir mogelijk was om aan wijnbouw te doen. Al gauw bleek het effectief een prachtige cultuur te zijn in deze regio en is het wijngoed uitgebreid tot vijf hectare goed voor 23.000 wijnstokken. In 2009-2010 werd één hectare aangeplant op drie aparte percelen en in 2011 kwam daar nog eens een hectare bij voor rode wijn. Nu is het wijngoed Monteberg goed voor een dikke tien hectare. Enkel voor schuimwijn wordt twee hectare voorzien. (KC)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.