Nieuws West-Vlaanderen WTV en Focus zoeken naar nieuwe vorm van samenwerking

WTV en Focus zoeken naar nieuwe vorm van samenwerking

WTV en Focus zoeken naar nieuwe vorm van samenwerking

ROESELARE – De twee vzw’s boven de regionale tv-zender Focus-WTV zoeken naar een nieuwe vorm van samenwerking. Aanleiding is het terugtreden, per 28 april van dit jaar, van Roularta uit het kapitaal van RMM (de exploitatiemaatschappij). Dit heeft voor gevolg dat de vzw WTV nu 75 procent van de aandelen in RMM aanhoudt, terwijl de vzw Focus tekent voor 25 procent. Deze gewijzigde verhouding in de kapitaalstructuur noopt ook tot een nieuw samenwerkingsmodel.

De vzw WTV, hoofdaandeelhouder, wil liefst het basisconcept behouden. Daaronder verstaan: met één product, één strategie, één commercieel team en één redactie blijven verder werken. Maar de modaliteiten waarop dat moet gebeuren kunnen herbekeken worden zonder brokken te maken, zo vindt de vzw WTV. De politici in de provincie steunen ook die piste. Sowieso is het ook de bedoeling om te investeren in nieuwe digitale toepassingen. Daarbij zou in een latere fase ook gezocht worden naar nieuwe partijen om in het kapitaal te stappen.

Focus zegt aan de officiële onderhandelingstafel nog steeds dat het wil meewerken aan een nieuw en gezamenlijk verhaal. Maar volgens meerdere bronnen stuurt de vzw Focus achter de schermen toch eerder aan op een scheiding en op een volkomen autonoom statuut. Focus maakt daarbij gebruikt van zijn zogenaamd volgrecht (als één aandeelhouder uitstapt, in casu Roularta, dan hebben de andere aandeelhouders ook het recht om dat te doen). Het triumviraat dat Focus de facto leidt, streeft naar autonomie, los van WTV, wat in ruime kring veel onbegrip losmaakt.

Volgens insiders hebben de broers Coulier van het Jabbeekse Actvty, echte experts in het vak, de voorbije maanden al een businessplan ontvouwd om Focus desgevallend onder hun hoede te nemen als exploitant, en dit zowel conceptueel als technisch. Patrick en Philip Coulier wensen zich in deze fase op geen enkele manier uit te spreken over hun plannen.

Hopen op een nieuwe toekomst

Overeenkomstig de juridische overeenkomst tussen de vzw’s van Focus en WTV, zijn beide partijen nog tot 2029 aan elkaar gebonden. De partners proberen dezer dagen via hun raadsmannen de zaak alsnog uit te klaren. Een scheiding zou pijn doen omdat de eengemaakte provinciale tv-zender bijzonder hoog scoort op de kwaliteitsladder en ook zeer veel waardering krijgt bij de kijkers, en dat zijn er elke dag bijna 300.000. Ook de provincie wil het status quo behouden zien.

In het Vlaamse televisielandschap hebben de regionale zenders sinds 1993 een onmiskenbare plaats verworven. De zenders WTV (zuiden van de provincie) en Focus (noorden van de provincie) besloten begin deze eeuw om de krachten te bundelen. De voorbije twee decennia heeft dat ontegensprekelijk gezorgd voor een meerwaarde in het medialandschap. Maar na de terugtrekking eerder dit jaar van mede-aandeelhouder Roularta (50 procent), stonden de twee vzw’s boven de zenders er alleen voor. De vzw’s zijn houders van de vergunningen om uit te zenden. RMM staat in voor de operaties.

Bij RMM staan vandaag, all in, om en bij de 40 medewerkers op de betaalrol. De voorbije jaren ging RMM door twee herstructureringsrondes waarbij om en bij de tien banen sneuvelden. De cijfers, die de voorbije jaren niet goed waren, blijken nu opnieuw de goede kant op te gaan. Het product Focus-WTV wordt door adverteerders danig gewaardeerd, zoals ook de voorbije weken nog bleek met mooie nieuwe contracten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.