Nieuws West-Vlaanderen Zeebrugge heeft de Brexit goed verteerd

Zeebrugge heeft de Brexit goed verteerd

Zeebrugge heeft de Brexit goed verteerd

ZEEBRUGGE – North Sea Port (Gent-Terneuzen) en Port of Antwerp-Bruges hebben de eerste fase van de Brexit goed verteerd. Dat zeiden CEO van North Sea Port Daan Schalk en commercieel directeur van Port of Antwerp-Bruges Tom Hautekiet tijdens een interview in de marge van de economische missie in het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar verscheepten de Vlaamse havens samen 27 miljoen ton tussen ons land en het VK, een absoluut record.

 

Alle doembeelden die vooraf door bepaalde media naar voor werden geschoven – kilometerlange files, ellenlange procedures, chaos in de havens – blijken vandaag op niets te berusten. De haven van Zeebrugge wordt in brede kring zelfs geroemd omwille van zijn aanpak, flexibiliteit  en doortastendheid bij de overgang naar de Brexit. Een tot in de puntjes uitgevoerd strategisch plan heeft blijkbaar gewerkt. Het resultaat van goed management onder leiding van gewezen Zeebrugse CEO Tom Hautekiet (nu commercieel directeur bij de fusiehaven Antwerpen-Zeebrugge).

Daan Schalk en Tom Hautekiet benadrukten dat ook in marge van de economische missie naar het VK. “Onze havens waren heel goed voorbereid op de Brexit”, aldus Hautekiet. “De bedrijven werden goed ondersteund door de overheden en de stakeholders en omdat de Brexit gefaseerd werd aangekondigd, konden ook de douanediensten voldoende personeel aannemen om de extra administratie te regelen.”

Voor Zeebrugge alleen zorgde de Brexit wel voor een lichte terugval van 4 procent in de handel met Engeland. “Maar we zagen wel een sterke stijging van 38 tot 40 procent van de handel met Ierland”, zegt Hautekiet. “Ik ben wel benieuwd wat er gaat gebeuren met de ‘freeports‘ (waarbij goederen vrijgesteld worden van taksen, red). Die kunnen voor ons een competitief nadeel betekenen, aangezien bedrijven hun hubs mogelijk eerder in het VK gaan vestigen dan op het vasteland.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.