Nieuws West-Vlaanderen Zeebrugge stroomlijnt het gebruik van drones in het havengebied

Zeebrugge stroomlijnt het gebruik van drones in het havengebied

Zeebrugge stroomlijnt het gebruik van drones in het havengebied

ZEEBRUGGE – Ook voor de haven van Zeebrugge voelde 1 september als het ware aan als een eerste schooldag.  Het havenbestuur samen met partner Idronect een nieuwe tool voor de behandeling van drone-aanvragen in havengebied. De nieuwe tool zorgt dat alle info in verband met doornvluchten op één platform kunnen worden gecentraliseerd wat de efficiëntie ten goede komt. De software visualiseert bovendien de geplande dronevluchten en geeft het havenbestuur een live view op de actieve drones in het havengebied.  

In de haven van Zeebrugge is het “Reglement Geografische UAS zone – Geozone PoZ” van kracht. Het komt er op neer dat droneoperatoren rekening moeten houden met een aantal restricties in het havengebied.  Een aanvraag voor een dronevlucht indienen betekent dus ook dat er tijdig voldoende informatie naar het havenbestuur en andere partijen moet doorstromen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een vluchtplan, een pilootlicentie, een ‘operational authorisation’ uitgegeven door het Directoraat Generaal Luchtvaart (DGLV), contactgegevens en registratiegegevens van zowel piloot als operator, enzovoort.

De nieuwe tool, bereikbaar via portofzeebrugge.idronect.com, optimaliseert nu de informatiestroom en zorgt voor een heldere en innovatieve oplossing voor alle betrokken partijen, waaronder concessiehouders in het havengebied, de defensie, de lokale politie, de scheepvaartpolitie en de MUG heli. Het reglement en de handleiding voor het gebruik van de site, is terug te vinden op Zedis (https://zedis.portofzeebrugge.be/) en op de Port of Zeebrugge website (www.portofzeebrugge.be/nl/nautisch/e-loket).

Logische stap

Voor Tom Hautekiet, CEO van de Port of Zeebrugge, gaat het om een logische stap. “Als haven willen wij een stuwende kracht zijn op vlak van innovatie en digitalisering”, aldus Hautekiet. “In al onze projecten willen we het voorbeeld geven en tegelijk ook ondersteuning bieden aan onze havenklanten. De samenwerking met Idronect voor het droneverkeer in onze haven is helemaal in lijn met deze doelstellingen. Het is ook opnieuw een toepassing die steunt op het reeds in 2020 geïnstalleerde 5G netwerk in ons havengebied. Dankzij het 5G-netwerk zijn er tal van toepassingen mogelijk voor de haven zelf, maar ook voor de bedrijven die er gevestigd zijn.”

Tom Verbruggen, CEO van Idronect, wijst er op dat zijn bedrijf sterk inzet op veiligheid en innovatie. “Dankzij de UTM-applicatie voor de Port of Zeebrugge bieden we enerzijds de drone-operatoren de mogelijkheid om op een heel intuïtieve manier hun vluchten voor te bereiden en aan te vragen, en tegelijk verzekeren we dat de havenautoriteit op elk moment weet wat er gaande is in de lucht boven het havengebied”, zegt Verbruggen. “Ik ben verheugd dat we samen, als twee Belgische bedrijven, een toekomstgerichte oplossing hebben kunnen vormgeven die pragmatisch én innoverend is.”

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.