Nieuws West-Vlaanderen Ziphius (Oostkamp) wordt als rolmodel opgevoerd in het wetenschappelijke toptijdschrift Nature

Ziphius (Oostkamp) wordt als rolmodel opgevoerd in het wetenschappelijke toptijdschrift Nature

Ziphius (Oostkamp) wordt als rolmodel opgevoerd in het wetenschappelijke toptijdschrift Nature

OOSTKAMP, BRUGGE – Nature, zowat de bijbel van en voor wetenschappers, gaat in zijn laatste nummer uitvoerig in op de strijd tegen Covid. Het West-Vlaamse Ziphius van CEO Chris Cardon wordt er met name genoemd en geroemd omwille van zijn hoog aangeschreven researchinspanningen met sinds kort sprekende resultaten. Chris Cardon zelf zegt te streven naar een middel dat 100 procent zekerheid biedt.    

Chris Cardon en zijn team van Ziphius doen, overigens in samenwerking met specialisten van de Gentse Universiteit, fundamenteel onderzoek naar wat in wetenschappelijke termen RNA genoemd en volgens het tijdschrift Nature ook voor de échte doorbraak moet zorgen in de strijd tegen corona. “RNA is in wezen een code -vergelijk het desnoods met een bankcode – die uitgerekend de informatie bevat waarmee de menselijke cellen zelf een vaccin kunnen helpen aanmaken. Dat finale vaccin moet in staat zijn om elke virale aanval op het menselijk lichaam af te slaan door een soort schild te bouwen rond een virus. In de zin van: hoho, maar jij -vuil virus- komt hier niet in, no way.”

Honderd procent zekerheid

Voor Chris Cardon was het een mooie Kerstmis 2020. Immers, de finale labotesten hebben uitgewezen dat het RNA waar Ziphius naar zoekt extreem hoge bescherming zou bieden. “Dat sterkt ons in de overtuiging dat we de code kunnen afleveren die honderd procent zekerheid zal bieden aan een vaccin”, aldus Chris Cardon, die apotheker van opleiding is. “In vergelijking met de op vandaag goedgekeurde vaccins, die ook beroep doen op RNA, waren onze resultaten spectaculair veel beter.”

Het tijdschrift Nature roemt Ziphius, en meldt ook dat het West-Vlaamse bedrijf nu concreet op zoek is naar 20 tot 30 miljoen euro om zijn onderzoeksprogramma in de strijd tegen liefst tien virussen (en dus niet alleen het coronavirus) ook helemaal af te ronden. Ziphius wil dit jaar alvast de code die moet leiden naar een 100 procent beschermend coronavaccin ‘kraken’, om dan de licentie te verkopen aan één van de big farma bedrijven. Dat is het businessmodel van Ziphius. “Onder meer Bank Degroof helpt ons nu in de zoektocht naar de nodige financiële middelen”, besluit Cardon. “Die financiële input kan zowel komen van buitenlandse als van Belgische financiers die mee willen investeren in een veelbelovend programma, met een potentieel grote return on investment, zeker als je de beurskoers van Biontech, Moderna en Curevac bekijkt. Er is overigens al interesse van een aantal West-Vlaamse investeerders.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.