Operator_verpakker_farma-759×500

ViTalent leidt werknemers voor biotech en farma op

NIEL – In het Wetenschapspark in Niel opent in 2021 ViTalent, het allereerste opleidingscentrum voor de farma- en biotechindustrie in Vlaanderen. Het centrum wordt gebouwd door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen. Nog voor de zomer wordt de aanbestedingsprocedure voor de bouw van ViTalent opgestart.

Het geplande centrum heeft een oppervlakte van 1.500 m². Er komen leslokalen, labo’s, praktijkruimtes en een cleanroom om de werkomstandigheden in de farma- en biotechbedrijven op een levensechte manier na te bootsen.

Werknemers uit de sector kunnen zich in het centrum permanent bijscholen. Werkzoekenden kunnen er terecht voor een herscholing naar een job in de life sciences en studenten uit het secundair en hoger onderwijs kunnen er hun theoretische opleiding aanvullen met praktijkervaring.

Om het opleidingsaanbod optimaal af te stemmen op de noden van de sector wordt intensief samengewerkt met grote en kleine ondernemingen uit de farma en biotech.

Frank Beckx, voorzitter ViTalent en gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “Dit gespecialiseerd opleidingscentrum voor de vele biotech- en farmabedrijven in Vlaanderen is dringend nodig, want het is een sector in volle bloei die kwaliteitsvolle jobs creëert en permanent op zoek is naar geschikt talent.”

Vakbonden en werkgevers

Vormingsfonds Co-valent investeert anderhalf miljoen euro in de opstart van ViTalent. Koen Laenens, voorzitter van Co-valent: “Het sociaal overleg geeft een sterke stimulans om levenslang leren effectief in de praktijk te brengen. Vakbonden en werkgevers beheren ViTalent samen, als evenwaardige aandeelhouders, en delen daarbij dezelfde visie: developing skills for the life sciences industry.”

ViTalent wil de deuren openen in de tweede helft van 2021 en hoopt na vijf jaar op volle toeren te draaien. Op kruissnelheid wil het enkele duizenden mensen per jaar opleiden.