Minder faillissementen in Vlaams-Brabant

Geld-Conjunctuur-300x204

In de periode januari tot mei gingen in Vlaams-Brabant 260 bedrijven over de kop, 18 minder dan vorig jaar in dezelfde periode, een daling van 6,47 %. Dat blijkt uit de Graydon faillissementenbarometer. Als je de cijfers opsplitst per arrondissement, zie je dat in Leuven het aantal faillissementen in die periode steeg met 5,48 procent en in Halle-Vilvoorde daalde met 18,44 procent.

Als je enkel naar de maand mei kijkt, scoort Vlaams-Brabant bijzonder goed. Vorig jaar waren er in die maand 44 faillissementen, dit jaar maar 27, een daling met 38,64 procent. Geen enkele provincie deed beter. De daling zit in beide arrondissementen. Dat is des te meer opvallend omdat het aantal faillissementen over het hele land in mei toenam. In mei 2016 gingen 4,1 procent bedrijven meer failliet dan in dezelfde periode vorig jaar.

Wat de grote sectoren betreft, noteert Graydon tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar vooral in de horecasector een stijging van het aantal faillissementen. De totale horeca staat nu in voor 20,7 procent van alle uitspraken. Opvallend hierbij is dat de stijgingen zich concentreren binnen het Vlaamse Gewest (+11,23 procent) en het Brusselse (+8,45 procent), maar dat de tendens in Wallonië dalend is (-12,9 procent).

“De faillissementen binnen de horeca zorgden dit jaar al voor 1.812 jobs die op de tocht zijn komen te staan, goed voor 20,89 procent  van alle jobs die in vraag worden gesteld als rechtstreeks gevolg van het faillissement van de werkgever", zegt  Eric Van den Broele,  Senior Manager Research and Development bij Graydon. Binnen de horeca is wat dat betreft sinds begin dit jaar een duidelijk stijgende tendens: over de eerste vijf maanden van dit jaar gingen er 11,2% meer jobs verloren in vergelijking met vorig jaar.”