patientendossier

Rechtstreekse inzage in patiëntendossier via pc of app

Patiënten kunnen voortaan rechtstreeks hun patiëntendossier inkijken via pc of een app op de smartphone. Met mynexuzhealth kunnen ze op een veilige manier gevalideerde verslagen, onderzoeken, functiemetingen of labresultaten zien. Het online beschikbaar stellen van het eigen patiëntendossier is een volgende stap in het proces van patient empowerment, waarbij mensen meer betrokken zijn bij hun ziekte en zorgproces.

Dat patiënten hun patiëntendossier kunnen inkijken, is niet nieuw. Een afschrift of kopie opvragen van je medisch of verpleegkundig dossier kan al langer. Iedereen kan dergelijk afschrift tegen vergoeding naar huis laten opsturen, ten laatste twee weken na de aanvraag. Voortaan zullen patiënten hun patiëntendossier ook online zonder kosten kunnen inkijken, als het gaat om een verslag dat is opgesteld na 15 augustus 2016. Voor AZ Diest kan het online voor verslagen opgesteld na 1 januari 2017.

Het patiëntendossier online inkijken kan via de beveiligde webtoepassing en de app mynexuzhealth. Inloggen doe je via een codekaart of een e-ID. Patiënten hebben online inzage in gevalideerde eindverslagen van onderzoeken, radiologische scans, raadplegingen, ziekenhuisopnames, functiemetingen of labresultaten. Een patiënt krijgt zijn resultaat pas te zien als het gevalideerd is door de behandelende arts.

Een aantal documenten is voorlopig nog niet toegankelijk voor patiënten, maar zal in latere fases zichtbaar worden. Zo kan een patiënt online nog geen verslagen of documenten zien van de dienst menselijke erfelijkheid, net zomin als verslagen van psychologen of de dienst psychiatrie.

“Het online beschikbaar stellen van patiëntendossiers is een mooi voorbeeld van patient empowerment, een belangrijk thema in ons streven naar efficiëntere gezondheidszorg”, zegt Johan Van Eldere, hoofdgeneesheer van het UZ Leuven. “Patiënten nemen zelf het stuur in handen bij hun ziekte en zorgproces. Tijdens een consultatie bij de arts krijg je vaak veel info te verwerken: die kun je op eigen tempo thuis online nalezen. Een beter geïnformeerde patiënt heeft een beter ziekte-inzicht en zal zich beter aan zijn behandeling houden. Arts en patiënt worden gelijkwaardige partners die samenwerken aan de best mogelijke therapie.”

“Voor België is het een primeur om een patiëntendossier zo breed elektronisch open te stellen”, zegt Bart Van den Bosch, CIO in UZ Leuven. “We zien bij ziekenhuizen in het buitenland dat hun ervaring positief is: de vragen van patiënten worden interessanter en de patiënt wordt zelf een gemotiveerde partner in zijn genezingsproces.”