Al meer dan 30 bedrijven lieten biodiversiteit scannen

[caption id="attachment_11382" align="alignleft" width="300"]Wim Ariens (Wienerberger) en gedeputeerde Rik Röttger verwijderen een jonge berk om ruimte te geven aan heide. © Klaas De Scheirder ThinkSmart voor provincie Antwerpen Wim Ariens (Wienerberger) en gedeputeerde Rik Röttger verwijderen een jonge berk om ruimte te geven aan heide.
© Klaas De Scheirder ThinkSmart voor provincie Antwerpen[/caption]

Meer dan 30 bedrijven hebben hun werking laten toetsen via de Biodiva-scan. Dat is een instrument van de provincie Antwerpen, LV Consult en de Strategische Projectenorganisatie Kempen om ondernemingen te laten ontdekken hoe goed ze scoren op het gebied van biodiversiteit. Ze krijgen ook tips om hun bedrijf biodiverser te maken. Baksteenproducent Wienerberger uit Beerse is een van de deelnemers en was vanmiddag gastheer voor een toelichting bij het project.

De provincie Antwerpen telt zo'n 17.000 ha bedrijventerreinen. Een deel van die bedrijventerreinen bestaat uit groen: bomen, struiken, een grasplein,… Door dit groen op een andere manier in te richten of te beheren, creëren bedrijven een win-winsituatie voor zowel het bedrijf als de natuur.

Een groene omgeving heeft een positief effect op het welzijn van werknemers. Bedrijven die kiezen voor beplanting die insecten aantrekt, creëren zowel voor de natuur als voor de werknemers een voordeel. Kiezen voor hout uit goed beheerde bossen, is ook een keuze die een positieve impact op de natuur heeft.

De scan bestaat uit drie delen: een biodiversiteitsladder, een kansenprofiel en 22 Biodiva-vragen. Bedrijven kunnen de scan volledig autonoom uitvoeren of hulp vragen aan de provincie. De provincie Antwerpen geeft ook praktische tips om te werken aan biodiversiteit. Hier vind je meer informatie.

Link creëren
Meer dan 30 bedrijven gingen al met de Biodiva-scan aan de slag. Het bedrijf Wienerberger is er één van. Anita Ory van Wienerberger: “Wienerberger werkt in Beerse samen met de naburige bedrijven en het Agentschap voor Natuur en Bos aan het natuurvriendelijker en biodiverser maken van de industrieterreinen. We willen hiermee een betere link creëren tussen deze industrieterreinen en aangrenzende natuurgebieden. Om onze al geleverde inspanningen op het vlak van biodiversiteit te laten screenen en auditeren, lieten we door SPK een Biodiva-scan uitvoeren voor de site Absheide in Beerse. Daarbij brachten we onder meer de groeimogelijkheden op het vlak van beleid, planning en inventarisatie in kaart en stelden we een minibeheersplan op voor de site.”