DSC_1984

Woon-werk met de fiets: Veelo laat een week testen

Veelo, de speciaalzaak in elektrische fietsen van Steve Vansweevelt en Kristien Stobbaerts uit Oud-Turnhout, heeft een originele manier bedacht om mensen het woon-werkverkeer met de fiets te laten ervaren. Ze mogen een week een elektrische fiets lenen, een gewone of een high speed. Voor de actie krijgen de eigenaars de medewerking van hun fietsleveranciers.

“De tweede week van augustus lanceerden we een oproep op onze Facebook-pagina”, vertelt Steve Vansweevelt. “Wie een week een fiets wou proberen om zich naar het werk te verplaatsen, kon zich kandidaat stellen. Mensen moesten zich hiervoor online inschrijven en ook hun traject vermelden. In totaal dienden 60 fietsers hun kandidatuur in.”

Eerste fietsenzaak
Uit die kandidaten werden 5 mannen en 5 vrouwen weerhouden en vanaf volgende week krijgen ze een fiets in leen. De fietsenwinkel en zijn fabrikanten stellen voor de actie 6 e-bikes ter beschikking, waaronder 3 pedelecs (tot 45 km/uur) en 3 gewone e-bikes (tot 25 km/uur). De actie loopt gespreid over de hele maand september.

De verplaatsingen gaan van Turnhout naar Mortsel, over Poppel naar Kasterlee en van Beerse naar Vosselaar. “De afstanden variëren tussen 15 en 50 km heen, en natuurlijk ook weer terug”, aldus de zaakvoerder.

“Na afloop verwachten we feedback van de mensen en ze moeten ook een kort tekstje maken over hun ervaring dat we dan kunnen gebruiken in onze communicatie. Meer niet. Hoewel we natuurlijk hopen dat ze vanaf dan definitief kiezen voor de fiets als woon-werktransportmiddel”, aldus nog Steve Vansweevelt. “Bij mijn weten zijn wij de eerste fietsenzaak in Vlaanderen die zulke actie doet. We kregen ook de volle ondersteuning van onze premiummerken.”