’t Belfort stond al een tijdje leeg maar de laatste maanden was er geregeld beweging te zien in het pand uit de achttiende eeuw. “Dit kwam door mijn ander bedrijf, Volkswerken, waarmee we gespecialiseerd zijn in het zandstralen. We hebben alle oorspronkelijk houtwerken in ’t Belfort behouden door ze grondig te zandstralen”, vertelt Fikri, een Lierenaar die sinds kort in Kessel woont.
Door deze werken heeft het interieur van zijn horecazaak nu een frisse, lichte maar nog altijd huiselijke uitstraling. Jef Keersmaekers van brouwerij Corsendonk is tevreden met de verbouwingen. “Het is echt prachtig geworden. Vroeger was deze voormalige burgerwoning bekend onder de naam Venus Bergh. Eind de jaren zeventig hebben we het met Corsendonk laten ombouwen tot een café. Eddy Lievens was de eerste uitbater. ’t Belfort maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht van de Grote Markt”, duikt Jef in de geschiedenis van de zaak.
(De tekst gaat verder onder de foto)
Na verloop van tijd werd het café een brasserie. “We hebben verschillende uitbaters doorheen de jaren gekend. Vroeger gingen de mensen op café om een pintje te drinken. Later kwam daar meer eten bij en moesten ook onze uitbaters volgen. Maar bieren blijven belangrijk bij ’t Belfort. Alle bieren van Corsendonk zijn aanwezig, net als de Royal Crown Cola. Het derde colamerk in de wereld waarvoor wij de exclusieve verdeelrechten hebben in vijf Europese landen.”
Fikri en Kevin vormden ’t Belfort om naar een tearoom. “Dit komt omdat we momenteel alle dagen vanaf 8 uur zijn geopend en om 20 uur wensen te sluiten. Op zaterdag, wanneer de wekelijkse markt aanwezig is, openen we zelfs al om 7 uur. Bij speciale gelegenheden, zoals dit weekend de kerstmarkt, zullen we trouwens later open zijn dan 20 uur”, geeft Fikri aan. Voor hem is het de eerste kennismaking met de horeca. Kevin, die hij al jaren kent, brengt wel ervaring mee. “Ik heb verschillende taken uitgevoerd in de horeca. In ’t Belfort bereiden we een brede keuken van ontbijt, over pasta’s, salades, croques, burgers, vlees- en visgerechten tot desserts. Iedere week serveren we een ander lunchmenu van drie gangen waarbij we met seizoensproducten zullen werken. Alles wordt vers in onze keuken bereid.”
De klanten moeten in een vriendelijke en nette omgeving terecht komen. “Iedere zondag kunnen ze reserveren om aan te schuiven bij het ontbijtbuffet en binnenkort starten we met het aan huis brengen van ontbijten. Het zaaltje achteraan kan zoals vroeger gehuurd worden voor feestjes. Dan bespreken we graag een menu op maat”, vult Fikri aan.