Argenta gaat voor ethisch bankieren

hellertje

Argenta heeft als Antwerpse financiële instelling mee zijn schouders gezet onder CIFAL Flanders, een van de 14 internationale trainingscenters van de Verenigde Naties. CIFAL Flanders opereert binnen de internationale organisatie vanuit Antwerpen. Het centrale objectief van het netwerk CIFAL is duurzaamheid. Argenta legt binnen CIFAL als bankinstelling het accent op ethisch bankieren.

CIFAL Flanders is een regionaal trainingscentrum met een internationale scope. Via opleidingen voor volwassenen en in het bijzonder ‘capacity building for leadership in sustainability’ kunnen beleidsmakers, mensen uit het bedrijfsleven, verantwoordelijken van maatschappelijke organisaties en van scholen en universiteiten kennis maken met ‘Action Learning for Sustainability’. Met deze vernieuwende methodologie wil CIFAL Flanders duurzaamheid in bedrijven, organisaties en overheden op een interactieve en praktijkgerichte manier versterken.

In het verleden organiseerde Argenta in samenwerking met het trainingscentrum van UNITAR al een Action Learning over financiële ethiek en duurzame bankproducten. Dit najaar volgt een tweede training waarbij de link wordt gelegd naar de 17 Sustainable Development Goals en de rol van banken. Uniek tijdens deze opleidingen is de verbinding tussen globale doelstellingen en lokale acties.

Peter Wollaert, General Manager CIFAL Flanders: “Ons doel bestaat erin VN normen en principes en vooral ook de duurzame ontwikkelingsdoelen te promoten. Daarenboven ontwikkelden we een nieuwe methode, Action Learning for Sustainability, om deze doelstellingen op een strategische manier te verankeren in het beleid van bedrijven en overheden.”

Ari Epstein, Voorzitter CIFAL Flanders: “In Antwerpen is er nood aan een lokaal verankerd, dynamisch en daadkrachtig platform om duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en ethiek op de agenda van de bedrijfswereld te plaatsen. Als geaffilieerd trainingscentrum van UNITAR, het Instituut voor Opleiding en Onderzoek van de Verenigde Naties, moet CIFAL Flanders dé lokale hub van de VN worden voor capaciteitsopbouw en kennisdeling op het vlak van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Claude Marinower, Antwerps Schepen voor onderwijs: “Met de officiële erkenning van CIFAL Flanders ziet de stad Antwerpen één van haar duurzaamheidspartners uitgroeien tot een volwaardig VN trainingscentrum. We kunnen terecht trots zijn op het initiatief van CIFAL Flanders en haar innovatieve manier van training.”

John Heller, CEO Argenta: “Als sterke en gezonde bank met roots in Antwerpen, zijn wij trots mee te kunnen werken aan de Action Learning programma’s van Cifal Flanders. Wij willen een duurzame bank zijn en zo binnen onze mogelijkheden, Antwerpen en de wereld meer duurzaam maken.”

Argenta is als privé-instelling een van de steunberen onder CIFAL Flanders. Het is daartoe de partner van verscheidene overheidsinstellingen zoals de Vlaamse regering, de stad Antwerpen, de World Jewelry Federation, het Fonds voor de Diamantnijverheid, de Universiteit Antwerpen, Flanders Investment and Trade, OECD, de Haven van Antwerpen, de Belgian Chambers, de United Nations Association Flanders Belgium en de liberale vakbond ACLVB.

 

Foto:John  Heller van Argenta